niedziela, 29 grudnia 2013

strucla z białym makiem


Przepyszna strucla z maślanego ciasta półfrancuskiego, składającego się z kilkudziesięciu warstw z nadzieniem, z najwyższej jakości białego maku, kandyzowanych skórek pomarańczowych, rodzynek, orzechów oraz okruchów biszkoptowych, udekorowana lukrem i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Strucla z białym makiem upieczona na podstawie przepisu na rogale Świętomarcińskie z przepisu mistrza cukierniczego Piotra Koperskiego. 
 

300 g białego maku
500 ml mleka
300 g cukru
200 g biszkoptów
50 g masła
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Mleko zagotować, wsypać mak i chwilę gotować, odstawić na około 180 minut. Mak dobrze odsączyć na sicie wyłożonym gazą. Mak razem z cukrem zmielić dwukrotnie w maszynce. Do masy makowej dodać zmielone biszkopty, posiekane drobno orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, ekstrakt oraz jajka i miękkie masło, wszystko razem dobrze wymieszać. Masę dobrze schłodzić.



500 g mąki pszennej 
60 g cukru
460 g masła
200 ml mleka
2 jajka
30 g drożdży
1/4 łyżeczki soli

Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Dodać jajka, mąkę, 60 g miękkiego masła oraz sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Przykryć miskę ściereczką i odstawić je do wyrośnięcia na około 60 minut, aż ciasto podwoić swoją objętość. Ciasto przełożyć na posypany mąka blat i rozwałkować na prostokąt, w taki sposób, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałe masło rozłożyć równomiernie na 2/3 powierzchni ciasta, a następnie złożyć 1/3 ciasta bez masła, a następnie złożyć dolną cześć tak aby przykryła to złożenia. Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić na blasze przez godzinę. Powtórzyć proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez godzinę. Po zakończeniu procesu, ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Wyjąć z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem. 

cukier puder
woda
kandyzowana skórka pomarańczowa

Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt, na nim równomiernie rozsmarować masę makową zostawiając wolny dwu centymetrowy margines od brzegów. Krótsze boki prostokąta zawinąć równo do środka po obu stronach. Uformowany makowiec przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięty makowiec posmarować z wierzchu mlekiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C stopni na około 45 minut, aż patyczek wbity w środek zostanie suchy. Wystudzony makowiec polać lukrem, zrobionym z cukru pudru i wody, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

7 komentarzy:

  1. Miałaś takie cudo na święta?;-) Pycha:-) Lecę do Twoich kolejnych wpisów, bo czuję, że mam duże zaległości:-)) Pozdrawiam poświątecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, to był strzał w 10 :)

      Usuń
  2. Ależ cudowna! Kamilko, gdzie kupujesz biały mak?
    Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, w poznańskich sklepach, kiedyś kupiłam też na allegro :)

      Usuń
  3. oczy chcą, ale nie mam już siły hi hi hi .... :)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham się w takich wypiekach ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna!
    I tak nadziana jak lubię,do oporu.
    Wszystkiego szczęśliwego Kamilo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect