Kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii, Holandii i północnej Francji tuż przed dniem Świętego Mikołaja oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Do formowania ciastek używa się charakterystycznych drewnianych foremek przedstawiających obrazki lub figurki. Ciastka nie odkształcają się podczas pieczenia, są kruche, bardzo chrupiące i korzenne. Przepis na przepyszne ciasteczka Speculoos znalazłam u Agnieszki, polecam też zeszłoroczne Spekuloos.
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
60 g brązowego cukru
70 g masła
2 łyżeczki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
60 g brązowego cukru
70 g masła
2 łyżeczki mleka
WOW! Są przepiękne - zazdroszczę takiej formy :)
OdpowiedzUsuńKamilo, piekne! To tez jedne z moich ulubionych swiatecznych wypiekow :)
OdpowiedzUsuń(i foremka sliczna!!! :))
Pozdrawiam serdecznie i radosnych Swiat zycze!
Masz cudowną foremkę do wyciskania ciasteczek !
OdpowiedzUsuńKamilko, one są przepiękne! Cudowna foremka.:)
OdpowiedzUsuńPo prostu przepiękne
OdpowiedzUsuń