niedziela, 22 grudnia 2013

ciasteczka Speculoos


Kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii, Holandii i północnej Francji tuż przed dniem Świętego Mikołaja oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Do formowania ciastek używa się charakterystycznych drewnianych foremek przedstawiających obrazki lub figurki. Ciastka nie odkształcają się podczas pieczenia, są kruche, bardzo chrupiące i korzenne. Przepis na przepyszne ciasteczka Speculoos znalazłam u Agnieszki, polecam też zeszłoroczne Spekuloos.


100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
60 g brązowego cukru
70 g masła
2 łyżeczki mleka



Mąkę przesiać z przyprawami i wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mleko. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, formę do Speculoos oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175º C przez około 25 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. 



5 komentarzy:

  1. WOW! Są przepiękne - zazdroszczę takiej formy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilo, piekne! To tez jedne z moich ulubionych swiatecznych wypiekow :)
    (i foremka sliczna!!! :))

    Pozdrawiam serdecznie i radosnych Swiat zycze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz cudowną foremkę do wyciskania ciasteczek !

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilko, one są przepiękne! Cudowna foremka.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu przepiękne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect