Przepyszny
piernik z dodatkiem startej na tarce dyni o aromacie wanilii. Piernik dyniowy jest puszysty, bardzo wilgotny i doskonale smakuje polany czekoladą. Przepis na piernik dodaję do akcji Majanki 7 Festiwal Pierniczków.
W misce utrzeć jajka z cukrem, powoli wlewać olej i ubijać, aż masa będzie puszysta. Dodać tartą dynię i ubić, następnie dodać przesianą mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sodę, sól i wszystko razem wymieszać. Wlać masę do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką, wygładzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 70 minut, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka tartej dyni
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
W misce utrzeć jajka z cukrem, powoli wlewać olej i ubijać, aż masa będzie puszysta. Dodać tartą dynię i ubić, następnie dodać przesianą mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sodę, sól i wszystko razem wymieszać. Wlać masę do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką, wygładzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 70 minut, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
podoba mi się! uwielbiam dyniowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńz dynią , mniam mniam , pycha ,aż mi pachnie przez monitor
OdpowiedzUsuńz taką domową przyprawą piernikową, piernik jest najlepszy !
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ale puszysty i delikatny ;) dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńLubie oryginalne pierniki :)
OdpowiedzUsuńCudny piernik Kamilko! :)
OdpowiedzUsuńFajnie,ze dołączyłaś do Festiwalu, bardzo się cieszę :) Buziaki:*
Piekłam na imprezę ostatnio podobny, z mnóstwem orzechów. Pyszny:-)
OdpowiedzUsuńPachnie tu u mnie dzięki Tobie!!
OdpowiedzUsuń