niedziela, 15 grudnia 2013

piernik czekoladowy


Pyszny i bardzo prosty do upieczenia piernik z dodatkiem kremu czekoladowego z rodzynkami o aromacie wiśniówki, nasączony ponczem kawowym i oblany polewą czekoladową oraz udekorowany orzechami włoskimi. Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej zyskuje w smaku. Przepis na piernik czekoladowy z książki Jolanty Muras "Najlepsze pierniki i makowce", dodaję do akcji Majanki 7 Festiwal Pierniczków.


500 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
120 ml oleju
200 g miodu
200 ml mleka
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika


Kakao rozprowadzić w mleku z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Do miski przesiać mąkę, przyprawę do piekarnika, wlać gorący miód, dodać kakao, olej i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Miskę z ciastem odstawić do ostudzenia. W tym czasie utrzeć jajka z pozostałym cukrem na puszysta masę. Do ostudzonego ciasta dodać sodę rozpuszczoną w łyżce wody i utarte jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 60 minut. Wyjąc i ostudzić.


250 g masła
50 g cukru
2 żółtka
100 g czekolady
120 ml śmietany
50 g rodzynek
3 łyżki wiśniówki

Rodzynki namoczyć w wiśniówce i zostawić na 60 minut. W garnuszka podgrzać śmietanę, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając dodawać po jednym żółtku i porcjami wystudzoną masę śmietanowo – czekoladową, na końcu dodać rodzynki z wiśniówką i wymieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce. 


150 ml naparu kawy
1 łyżka wiśniówki

Wystudzony piernik przekroić na dwa placki, każdy lekko nasączyć ponczem kawowym, jeden posmarować kremem, przykryć drugim i odstawić do schłodzenia.

40 g masła
50 g cukru pudru
30 g kakao
100 ml mleka
50 g orzechów włoskich

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier puder, mleko i mieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Polewą posmarować wierzch piernika i posypać posiekanymi orzechami.



Festiwal

12 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje ! Te orzechy na wierzchu aż się proszą o zeskubanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na przełożenie kremem.
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się idealnie. Taki równiutki, taki apetyczny... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest wspaniały! :) wyglada i pewnie smakuje nieziemsko dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wczoraj upiekłam swój pierwszy piernik staropolski, chciałabym przełożyć go powidłami i jakimś kremem, bardzo podoba mi się ten, z Twojego przepisu, możliwe, że tak zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tyle szczęścia w jednym kawałku tego pysznego piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny, zwłaszcza delikatny krem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczny pierniczek))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, cudny jest ten piernik! Pięknie ukrojony tak równiutko. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki wytworny , jaki elegancki , jaki smakowity

    OdpowiedzUsuń
  11. Potwierdzam mój poprzedni wpis:-)) Ale pycha:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect