Pyszny
i bardzo prosty do upieczenia piernik z dodatkiem kremu czekoladowego z
rodzynkami o aromacie wiśniówki, nasączony ponczem kawowym i oblany
polewą czekoladową oraz udekorowany orzechami włoskimi. Piernik jest
smaczny od razu po upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej zyskuje w
smaku. Przepis na piernik czekoladowy z książki Jolanty Muras "Najlepsze pierniki i makowce", dodaję do akcji Majanki 7 Festiwal Pierniczków.
500 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
120 ml oleju
200 g miodu
200 ml mleka
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Kakao rozprowadzić w mleku z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Do
miski przesiać mąkę, przyprawę do piekarnika, wlać gorący miód, dodać
kakao, olej i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Miskę z ciastem odstawić
do ostudzenia. W tym czasie utrzeć jajka z pozostałym cukrem na puszysta
masę. Do ostudzonego ciasta dodać sodę rozpuszczoną w łyżce wody i
utarte jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć do formy wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na
około 60 minut. Wyjąc i ostudzić.
Rodzynki namoczyć w wiśniówce i zostawić na 60 minut. W garnuszka podgrzać śmietanę, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając dodawać po jednym żółtku i porcjami wystudzoną masę śmietanowo – czekoladową, na końcu dodać rodzynki z wiśniówką i wymieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Wystudzony piernik przekroić na dwa placki, każdy lekko nasączyć ponczem kawowym, jeden posmarować kremem, przykryć drugim i odstawić do schłodzenia.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier puder, mleko i mieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Polewą posmarować wierzch piernika i posypać posiekanymi orzechami.
250 g masła
50 g cukru
2 żółtka
100 g czekolady
120 ml śmietany
50 g rodzynek
3 łyżki wiśniówki
Rodzynki namoczyć w wiśniówce i zostawić na 60 minut. W garnuszka podgrzać śmietanę, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając dodawać po jednym żółtku i porcjami wystudzoną masę śmietanowo – czekoladową, na końcu dodać rodzynki z wiśniówką i wymieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
150 ml naparu kawy
1 łyżka wiśniówki
Wystudzony piernik przekroić na dwa placki, każdy lekko nasączyć ponczem kawowym, jeden posmarować kremem, przykryć drugim i odstawić do schłodzenia.
40 g masła
50 g cukru pudru
30 g kakao
100 ml mleka
50 g orzechów włoskich
Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier puder, mleko i mieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Polewą posmarować wierzch piernika i posypać posiekanymi orzechami.
Pięknie się prezentuje ! Te orzechy na wierzchu aż się proszą o zeskubanie ^^
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na przełożenie kremem.
OdpowiedzUsuńrewelacja!
Prezentuje się idealnie. Taki równiutki, taki apetyczny... pycha! :)
OdpowiedzUsuńjest wspaniały! :) wyglada i pewnie smakuje nieziemsko dobrze :)
OdpowiedzUsuńwczoraj upiekłam swój pierwszy piernik staropolski, chciałabym przełożyć go powidłami i jakimś kremem, bardzo podoba mi się ten, z Twojego przepisu, możliwe, że tak zrobię:)
OdpowiedzUsuńWspaniały piernik:)
OdpowiedzUsuńtyle szczęścia w jednym kawałku tego pysznego piernika :)
OdpowiedzUsuńPyszny, zwłaszcza delikatny krem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńApetyczny pierniczek))
OdpowiedzUsuńKochana, cudny jest ten piernik! Pięknie ukrojony tak równiutko. :)
OdpowiedzUsuńJaki wytworny , jaki elegancki , jaki smakowity
OdpowiedzUsuńPotwierdzam mój poprzedni wpis:-)) Ale pycha:-)
OdpowiedzUsuń