codzienność

wtorek, 3 grudnia 2013

krem brokułowy z Gorgonzolą


Pyszne połączenie brokułów, ziemniaków, czosnku i kremowego sera Gorgonzola w prostej do przygotowania jedwabistej zupie. Krem brokułowy z Gorgonzolą to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek. 

400 g ziemniaków
400 g brokułów
1000 ml bulionu
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g Gorgonzoli
sól 
pieprz 
natka pietruszki

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut , na małym ogniu często mieszając. Wlać wywar, całość zagotować, gotować około 10 minut. Dodać różyczki brokułów, gotować, aż zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać ser, całość zagotować i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. 

9 komentarzy:

  1. Piękny ma kolorek ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka, pyszna zupka

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dodatkiem czosnku i gorgonzoli pycha!
    Kolory piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aromatyczna i pyszna musiała być:-) Jak wiosenna:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobrażam jej smak:) poezja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega pysznie :) mniami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupy- kremy. Z gorgonzolą jeszcze nie jadłam,ale przy najbliższej okazji wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale aksamitna! już jakiś czas temu podpatrzyłam u Matki Polki podobną zupę i wciąż czekam by ją popełnić, wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect