4 łyżki oleju z orzechów laskowych
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijońskiej
sól
1 łyżeczka musztardy dijońskiej
sól
pieprz
Musztardę wymieszać z octem, miodem, solą i pieprzem, stopniowo dolewać olej orzechowy, ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Doprawić do smaku.
2 cykorie
1 gruszka
sok z cytryny
100 g sera Gorgonzola
sok z cytryny
100 g sera Gorgonzola
50 g orzechów laskowych
Cykorię
przekroić na pół i wyjąć środkowe, najmniejsze liście. Ser pokroić w
paski. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniała. Orzechy rozsypać na suchej blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć i otrzeć skórkę, drobno posiekać. Cykorię rozłożyć na talerzu, obok ułożyć gruszkę oraz ser, całość polać dresingiem i posypać prażonymi orzechami.
idealna i jak kusi swoim wykwintnym wyglądem ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Właśnie się zastanawiałam co tu zrobić z cykorii, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka nigdy się nie znudzi.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.
idealne połączenie smaków! i do tego całość wspaniale podana
OdpowiedzUsuńniewiele smaków złączonych razem, a efekt genialny !
OdpowiedzUsuńsos - mistrzostwo świata :)
Pozdrawiam serdecznie
Przypomniałaś mi, ze musze sie rozejrzeć za cykorią, bo dawno nie jadłam. Ser-śmierdziuszek już czeka w lodówce :-)
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie
OdpowiedzUsuńCykoria nie jest u nas zbyt popularna, ale krok po kroku.... od razu Rzymu nie zbudowano.
OdpowiedzUsuńJa akurat często sięgam po to warzywo :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wygląda bardzo apetycznie, ale jakoś nie mogę się do cykorii przekonać;-)
OdpowiedzUsuń