Aksamitny
w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z ricotty i kremowego serka na ciasteczkowym spodzie ze Spekuloosów z dodatkiem żurawiny i białej czekolady. Doskonały sernik z żurawiną i białą czekoladą pysznie umili świąteczny czas, przepis dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2013.
240 g ciasteczek Spekuloos
100 g masła
Pokruszone
ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy i schłodzić w lodówce.
500 g ricotty
150 g kremowego serka
3 jajka
170 g cukru
150 g suszonej żurawiny
100 g białej czekolady
W
misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać
ricottę oraz serek i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na
piernikowy spód i wygładzić, na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawiny. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego
do 160°C na około 50 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Cudowny ten sernik jest :)
OdpowiedzUsuńi ma wszystko co kocham czyli żurawinę i białą czekoladę :)
Wygląda obłędnie i do tego jak świątecznie! ;)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w Twoim serniczku :) jest boski!
OdpowiedzUsuńCoś pięknego :)
OdpowiedzUsuńWszystko co kocham... serniczek, żurawina, biała czekolada i święta :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe , biała czekolada idealnie współgra z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda:-) I tak świątecznie...:-) Już chcę mieć tak czyściutko i smacznie jak u Ciebie:-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie! I jeszcze moja ulubiona biała czekolada... Nie pamiętam kiedy ją jadłam :)
OdpowiedzUsuńMmm, boskie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione świąteczne ciasto ! Twój wygląda cudownie i w świąteczny nastrój wprawia. Dodatek żurawiny do sernika wykorzystam w mim świątecznym wypieku :)
OdpowiedzUsuńA żurawina ma być świeża, mrożona czy suszona?
OdpowiedzUsuńUnknown, najlepiej suszona :) Już poprawiam w przepisie. Pozdrawiam
Usuń