codzienność

wtorek, 10 grudnia 2013

sernik z żurawiną i białą czekoladą


Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z ricotty i kremowego serka na ciasteczkowym spodzie ze Spekuloosów z dodatkiem żurawiny i białej czekolady. Doskonały sernik z żurawiną i białą czekoladą pysznie umili świąteczny czas, przepis dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2013.


240 g ciasteczek Spekuloos 
100 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy i schłodzić w lodówce. 


500 g ricotty
150 g kremowego serka
3 jajka
170 g cukru
150 g suszonej żurawiny
100 g białej czekolady

W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać ricottę oraz serek i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na piernikowy spód i wygładzić, na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawiny. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 50 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej.



Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

12 komentarzy:

  1. Cudowny ten sernik jest :)
    i ma wszystko co kocham czyli żurawinę i białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i do tego jak świątecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w Twoim serniczku :) jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co kocham... serniczek, żurawina, biała czekolada i święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe , biała czekolada idealnie współgra z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super wygląda:-) I tak świątecznie...:-) Już chcę mieć tak czyściutko i smacznie jak u Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepięknie! I jeszcze moja ulubiona biała czekolada... Nie pamiętam kiedy ją jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, boskie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik to moje ulubione świąteczne ciasto ! Twój wygląda cudownie i w świąteczny nastrój wprawia. Dodatek żurawiny do sernika wykorzystam w mim świątecznym wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A żurawina ma być świeża, mrożona czy suszona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknown, najlepiej suszona :) Już poprawiam w przepisie. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect