pigwa w syropie
Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa, zawarte w niej witaminy pozwalają
zachować równowagę organizmu, a obecność innych składników wzmacnia naszą koncentrację, korzystnie wpływa na pracę serca oraz
obniża ciśnienie krwi. Regularne spożywanie pigwy wzmacnia odporność organizmu. Pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu pigwa w syropie, to doskonały dodatek do herbaty, napojów, a także różnego rodzaju deserów.
2000 g pigwy
1000 g cukru
sok z 1 cytryny
750 ml wody
Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kawałki pigwy ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać syropem, słoiki zakręcić wygotowanymi pokrywkami i
zostawić do ostudzenia.
I chyba jednak w Polsce nie doceniana;-) Ja oprócz nalewki nie piłam i nie jadłam inaczej;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, niedoceniana, a szkoda, jest taka dobra. A naleweczkę też mam :) Pozdrawiam
Usuńale cudo! wyglada mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym wypróbowała!:)
OdpowiedzUsuńPrzysiadam się do tej herbatki z pigwą:)
OdpowiedzUsuńOch, pigwa mniam ! :)
OdpowiedzUsuń