poniedziałek, 2 grudnia 2013

pigwa w syropie


Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa, zawarte w niej witaminy pozwalają zachować równowagę organizmu, a obecność innych składników wzmacnia naszą koncentrację, korzystnie wpływa na pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Regularne spożywanie pigwy wzmacnia odporność organizmu. Pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu pigwa w syropie, to doskonały dodatek do herbaty, napojów, a także różnego rodzaju deserów. 


2000 g pigwy
1000 g cukru
sok z 1 cytryny
750 ml wody 


Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kawałki pigwy ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać syropem, słoiki zakręcić wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia. 

6 komentarzy:

  1. I chyba jednak w Polsce nie doceniana;-) Ja oprócz nalewki nie piłam i nie jadłam inaczej;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, niedoceniana, a szkoda, jest taka dobra. A naleweczkę też mam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ale cudo! wyglada mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym wypróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przysiadam się do tej herbatki z pigwą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, pigwa mniam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect