Pyszna i bardzo prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z szafranem ugotowana według przepisu Gordona Ramsay.
1 kalafior
500 ml bulionu drobiowego
500 ml mleka
2 łyżki masła
szczypta szafranu
sól
pieprz
Do garnka wlać bulion, mleko i dodać szafran, posolić i całość zagotować. Dodać różyczki kalafiora i gotować na małym ogniu około 6 minut, aż kalafior zrobi się miękki. Łyżką cedzakową wyłowić 1/4 różyczek kalafiora i odłożyć na bok. Zupę zmiksować na gładki krem, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, dodać odłożone różyczki kalafiora i podsmażyć je przez kilka minut, aż się zarumienią. Zupę podawać z podsmażonym kalafiorem.
Te smażone różyczki muszą być super. :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba twoja zupka:) mniammm
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na zupkę, a teraz szczególnie mam ochotę na gorące zupy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Nadanie ekskluzywności kalafiorowej to super pomysł z którego chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka, a my wszyscy kalafiora lubimy i chętnie spróbujemy:-)
OdpowiedzUsuń