środa, 11 grudnia 2013

zupa kalafiorowa z szafranem


Pyszna i bardzo prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z szafranem ugotowana według przepisu Gordona Ramsay.

1 kalafior
500 ml bulionu drobiowego
500 ml mleka 
2 łyżki masła
szczypta szafranu
sól 
pieprz 

Do garnka wlać bulion, mleko i dodać szafran, posolić i całość zagotować. Dodać różyczki kalafiora i gotować na małym ogniu około 6 minut, aż kalafior zrobi się miękki. Łyżką cedzakową wyłowić 1/4 różyczek kalafiora i odłożyć na bok. Zupę zmiksować na gładki krem, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, dodać odłożone różyczki kalafiora i podsmażyć je przez kilka minut, aż się zarumienią. Zupę podawać z podsmażonym kalafiorem. 

7 komentarzy:

  1. Te smażone różyczki muszą być super. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba twoja zupka:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry pomysł na zupkę, a teraz szczególnie mam ochotę na gorące zupy
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadanie ekskluzywności kalafiorowej to super pomysł z którego chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna zupka, a my wszyscy kalafiora lubimy i chętnie spróbujemy:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect