codzienność

poniedziałek, 23 grudnia 2013

śledź w roli głównej


Doskonałe śledzie z czerwoną cebulą i suszoną żurawiną.

400 g filetów śledziowych
2 czerwone cebule
80 g suszonej żurawiny
olej z pestek winogron
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskie
5 kulek pieprzu ziarnistego 


Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną na plasterki, ostudzić. Wymoczone filety śledziowe pokroić na centymetrowe kawałki i układać warstwami w słoiku, na każdej warstwie układać suszoną żurawinę oraz podsmażoną cebulę, dodać przyprawy i całość zalać olejem. Zamknąć i odstawić do lodówki na kilka dni.


Pyszna sałatka śledziowa z jabłkiem, koprem włoskim i selerem naciowym z Kwestii Smaku.
 
220 g filetów śledziowych
2 łodygi selera naciowego
1 koper włoski
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pestek dyni
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
natka pietruszki


Wymoczone filety śledziowe pokroić na centymetrowe kawałki, dodać selera naciowego drobno posiekanego, koper włoski pokrojony w cienkie plasterki oraz jabłko starte na tarce i skropione sokiem z cytryny. Do sałatki dodać pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, nasiona kopru włoskiego, całość doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodać oliwę wymieszaną z octem oraz miodem. Całość wymieszać. 


Śledzie dla miłośników ryb w wersji ze słodką nutą, ś
ledzie w porto z przepisu Lo.
 
4 filety śledziowe
50 ml porto
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
1 cebula
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu 


Wymoczone śledzie pokroić na kawałki i układać warstwami w słoiku, każdą warstwę posypać gorczycą, pieprzem i cebulą pokrojoną w cienkie plasterki. Zalać zalewą, zamknąć i odstawić do lodówki na kilka dni. 
 

Szwedzkie śledzie, marynowane w słodkiej octowej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na doskonałe inlagd sill z przepisu Lo.
 
4 filety śledziowe
1 czerwona cebula
10 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
150 ml octu
100 g cukru
1 marchewka
150 ml wody
5 ziaren pieprzu 

Do garnka włożyć marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w kostkę oraz ocet, cukier, wodę i pozostałe przyprawy, całość zagotować. Zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki, przełożyć do słoika i zalać marynatą. Śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca.


3 komentarze:

  1. Jakie pyszne te wszystkie śledziowe propozycje Kamilko! Mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Az tyle śledzi masz na Wigilię??? Ja zrobiłam jedne i moja mama jedne:-) Oj wypróbuję je wszystkie w swoim czasie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, w mniejszej ilości ale zawsze sporo różnych, jeszcze mama i bratowa szykują :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect