Małe pierożki z nadzieniem zrobionym z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów doskonale będą smakować podane na wigilijnym stole. Pyszne uszka z kapustą i grzybami to niezastąpiony dodatek do barszczu wigilijnego.
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
sól
pieprz
Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość ostudzić i zmielić.
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
2 jajka
2 jajka
sól
2 łyżki oleju
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać jajka oraz szczyptę soli, następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka, nakładać na każdym łyżeczkę nadzienia. Złożyć każdy krążek na pół i sklejać palcami brzegi,
a następnie skleić przeciwległe rogi każdego pierożka. Uszka układać na blasze wysypanej mąką. Zagotować garnek wody i obficie posolić, dodać olej i wrzucać pierożki na
wrzątek, gotować do wypłynięcia na powierzchnię, dobrze osączyć. Uszka podawać z barszczem.
moje ukochane
OdpowiedzUsuńU nas uszka są z samych grzybów:-)
OdpowiedzUsuńu Nas w domu barszcz idzie jak woda, popijamy nim praktycznie całą kolację. Uszka sobie darujemy, bo nic bysmy juz potem nie zjedli, a to nic to micha ravioli. W tym roku zaszlałam, zrobiłam nawet w dwóch kolorach, z dwoma róznymi nadzieniami. Będzie się działo :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda