codzienność

sobota, 14 grudnia 2013

schab nadziewany śliwkami ze śliwowicy

 

Pyszny schab wieprzowy marynowany w śliwowicy i nadziewany śliwkami o aromacie cynamonu, pieczony w rękawie foliowym. Schab nadziewany śliwkami ze śliwowicy to bardzo soczyste mięso z nutą słodyczy, które doskonale wpisuje się w ten świąteczny czas, sprawdzi się też przy innych okazjach.


1000 g schabu wieprzowego
2 szklanki śliwek w śliwowicy 
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
słodka papryka 

Śliwki odsączyć z zalewy i wypestkować, zalewę zachować. Schab umyć, dobrze osuszyć i nakłuć wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem zrobić otwór, delikatnie rozepchnąć trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór włożyć śliwki, dobrze docisnąć, nacięcie zszyć. Schab ułożyć w misce, zalać zalewą ze śliwek, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, w połowie czasu odwrócić mięso w marynacie. Po tym czasie schab odsączyć z zalewy, dobrze natrzeć mieszanką przypraw, przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 60 minut. Schab zostawić w rękawie do ostudzenia, po czym kroić w plastry. 

4 komentarze:

  1. za taki schabik dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest mojej mamy ulubiony sposób na schab, przyznaję, że bardzo dobrze smakuje, choć akurat nie używa śliwek ze śliwowicy, bo takowych nie ma, tylko zwykłych śliwek suszonych.


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chętnie, ale moi nie lubią miśa z owocami:-( To ja do Ciebie lecę na taki schabik:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect