codzienność

niedziela, 11 lutego 2024

drożdżowe faworki


Drożdżowe faworki, to smak mojego dzieciństwa, te inspirowane przepisem Orchideli, są mięciutkie w środku a na zewnątrz chrupiące. Faworki, są delikatne jak chmurka i niezbyt słodkie, po prostu cudowne w smaku i w konsystencji.

500 g mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
7 g suchy drożdży
20 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 pomarańczy
2 jajka
100 g masła
20 ml likieru pomarańczowego
szczypta soli
olej do smażenia

W misce do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę, cukry, sól, jajka, skórkę startą z pomarańczy oraz alkohol i całość wyrabiać przez 10 minut. Po tym czasie dodać stopione oraz ostudzone masło i kontynuować wyrabianie jeszcze około 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrastania na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i rozwałkować je na grubość 1 centymetra. Ciasto pociąć na podłużne paski o wymiarach 5 na 10 centymetrów. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez niego jeden koniec ciasta, tak aby powstał faworek. Faworki układać na papierze do pieczenia, przyciętym do wielkości. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej, wkładać faworki do garnka razem z papierem, papier delikatnie odkleić. Faworki smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

210 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy

Faworki polukrować lukrem przygotowanym z cukru i soku z pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect