poniedziałek, 16 września 2013

chlebek turecki z karmelem


Przepyszny chlebek turecki z karmelem upieczony na podstawie przepisu Moniki. Słodki chlebek z rodzynkami dobrze smakuje podany z kremowym serkiem i dżemem figowy z anyżem. Przy przygotowywaniu chlebka należy uważać przy łączeniu karmelu z mlekiem, gdyż bardzo się pieni, należy więc mleko wlewać do karmelu bardzo delikatnie. 
 

500 g mąki pszennej chlebowej
350 ml mleka
50 masła
15 g drożdży
9 łyżek cukru
8 łyżek kawy zbożowej
1/2 łyżeczki soli
50 g rodzynek
1 żółtko

Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłego mleka zrobić zaczyn, odstawić do podrośnięcia. Mleko zagotować, cukier uprażyć na bursztynowy karmel, podgrzewać cukier na średnim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż uzyska odpowiedni kolor i zacznie pachnieć karmelowo. Do karmelu po odrobinie dodawać bardzo gorące mleko, dodać masło, mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, przestudzić. Do mąki dodać rozczyn, kawę i sól, wymieszać, dodać karmelowe mleko, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. W połowie wyrabiania dodać rodzynki. Odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Z ciasta uformować chlebki, najlepiej wąskie, podłużne i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190° C. 

4 komentarze:

  1. Oo jaki ciekawy, z kawą zbożową:-) Tylko by mi te rodzynki wydłubywali;-))Uściski:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisujemy ten przepis do wypróbowania :):)
    Wygląda baaaaardzo apetycznie!!!
    Pozdrówki
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki on ładny jest Kamilko. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię smak i aromat tego chlebka. Wyszedł Ci jak z najlepszej piekarni

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect