niedziela, 8 września 2013

tarta z malinami


Tarta z bardzo kruchym spodem i pysznym kremem, w którym są zatopione soczyste maliny. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania, wystarczy chwila, by przygotować uniwersalne kruche ciasto i doskonały krem na bazie serka mascarpone i słodzonego mleka skondensowanego, a do tego pyszne owoce lata. Tarta z malinami doskonale smakuje podana w piękne słoneczne popołudnie do kawy. 



250 g mąki krupczatki
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
sól

Posiekać razem mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli, dodać jajko i zagnieć spójne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Ciasto wywałkować w formie do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni.


500 g mascarpone
150 g mleka skondensowanego słodzonego
250 g malin

W misce zmiksować ser mascarpone z mlekiem skondensowanym. Na ostudzony spód do tarty wyłożyć krem a na nim ułożyć maliny. Tartę schłodzić przed podaniem. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty z malinami :)
    Twoja pięknie się prezentuje.

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tarty z owocami to jest to!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę się nacieszyć malinami w tym roku, są cudowne, a już na pewno z mascarpone!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jaka ona piękna!
    Uwielbiam malinki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. milion pysznych kalorii, ale cudo

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to moje córka mówi - MEGA:-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect