czwartek, 26 września 2013

figi w syropie malinowym


Figi obtaczane w drożdżowym cieście i gotowane w syropie malinowym z dodatkiem wody różanej, to bardzo pyszne połączenie. Figi w syropie malinowym, to ciekawy deser przygotowany według przepisu z programu "Kulinarne safari" zasmakuje małym i dużym. 


1 szklanka mąki pszennej
7 g drożdży instant
szczypta soli
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody

Do mąki dodać drożdże, sól oraz cukier, dolać wodę i wymieszać. Ciasto zostawić na kwadrans do dwóch godzin, żeby wyrosło.


2 szklanki cukru
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 szklanka malin
1 łyżeczka wody różanej
12 fig 

Przygotować syrop z cukru i wody. Dodać sok z cytryny, maliny i wodę różaną, delikatnie wymieszać i gotować. Figi nadziewać na widelec, obtaczać w cieście i wrzucać do syropu. Wyjmować, gdy się zarumienią. Figi podawać polane syropem.

11 komentarzy:

  1. Kamila, maliny , figi = się raj
    Ale wiesz co?Ta łapka to cudna jest , taka słodziutka

    OdpowiedzUsuń
  2. figi i maliny? bardzo ciekawie i smacznie to brzmi :) będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to OBŁĘDNIE !!!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, cóż za cudny pomysł! Z pewnością figi jeszcze bardziej smakują w malinowej otoczce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bajka:D
    a ta mała łapeczka najcudowniejsza:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. A te łapki to bratanka:-)? Deser wyśmienity:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, tak, mały malinowy podjadacz :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. wow :) a dla mnie figi to cudo samo w sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiekne zdjęcia Kamilko ;)

    figi wygladaja przepieknie i musza smakowac pysznie w takim syropie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna i kusząca, chociaż nie z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam kiedyś w syropie cytrusowym,ale to musi być fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect