środa, 25 września 2013

ostry sos pomidorowy


Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem ostrej papryczki chilli, cebuli, wędzonej i słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz soku z cytryny. Ostry sos pomidorowy można zużyć na bieżąco jako dodatek do potraw, idealny jest do domowych nachosów czy tortilli, można też zapakować go w słoiczki i przechować w spiżarce na zimę.


2 papryczki chilli
3 pomidory
1 cebula
 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
sok z 1/2 cytryny
sól
cukier

Na oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną drobno papryczkę chilli, całość posolić oraz dodać pozostałe składniki. Sos gotować przez około 30 minut, następnie zmiksować oraz doprawić do smaku solą i cukrem. Masę dodać do garnka, zagotować i gorące nakładać do słoików. Słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

8 komentarzy:

  1. Musze zrobic :) bo my uwielbiamy takie sosiki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też muszę zrobić, zamknąć w słoiczki i delektować się smakiem :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj wydawało mi się,
    że skończyłam zapełnianie słoików na zimę,
    ale dziś nie jestem tego taka pewna!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się , oj podoba mój ty pracusiu , wiem co piszę pracusiu*

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki sos na pewno jest smaczny. Kamilka, ależ Ty jesteś pozytywnie szalona kobieta!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tego typu sosy :)

    cudownie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, chyba muszę dokupić słoików-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, to samo sobie pomyślałam! :))
      Uwielbiam takie pikantne sosiki :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect