poniedziałek, 30 września 2013

chleb pszenno - żytni na zakwasie


Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni na zakwasie inspirowany przepisem Jeffreya Hamelman.


70 g mąki pszennej
70 g wody
2 łyżki zakwasu


Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


cały zaczyn
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
250 g wody

2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy

Zaczyn wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia, naciąć i piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu. 
 

26 komentarzy:

  1. widać ,ze udany na medal to pyszny ,a wiesz Kamilka ,że ma być polska książka mistrza , tzn ma się ukazać przetłumaczona na polski , ale się cieszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, czekam z utęsknieniem na tą pozycję :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kurcze ale przepiekny, no idealny :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny chlebuś i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny:) ja w czwartek piekłam zwykły pszenny, będę musiała upiec i pszenno żytni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny jak z obrazka!
    Kamilko, a masz tu żytni 100% na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie bardzo rozumiem, chleb jest z dodatkiem mąki pszennej i żytniej na zakwasie? O co chodzi? Pozdrawiam

      Usuń
    2. Pewnie Ance chodzi, czy masz w swoich zbiorach całkowicie żytni na zakwasie, bez dodatku mąki pszennej;-) A chlebek idealny i taki mięsisty:-) Kolejny chleb zrobię wg tej receptury:-)

      Usuń
    3. Dokładnie o to mi chodzi. Dzieki, Marzeno:)

      Usuń
    4. Aaaaaa, ale jestem ciężko kapująca hihihihi, już myślałam, że coś z tym przepisem złe napisałam :)
      Aniu, moje wszystkie wypieki chlebowo - bułkowo -bagietkowe można znaleźć z boku w "domowej piekarni", mało tego ale zbiór się powiększa :)
      Pozdrawiam Dziewczyny :)

      Usuń
    5. Ech, myślałam że mni wyreżyserował w szukaniu :)

      Usuń
    6. Głupi telefon! Wyręczysz miało być!

      Usuń
    7. Ależ, bardzo proszę :)
      http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2011/05/chleb-zytni-ze-sliwka.html
      http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/06/chleb-zytni-razowy-z-miodem-i-czarnuszka.html
      Pozdrawiam :))))

      Usuń
    8. Aniu, ten chlebek, który dostałaś ode mnie też można na samej żytniej mące robić :)))

      Kamilko, a Twój chleb jest piękny! Cudowne nacięcia :))

      Usuń
  6. Przepiękny chleb!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny. pod każdym względem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jej, jaki ładny! Uwielbiam takie wielkie bochny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łał! Piękny!
    Muszę go upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo, przepiękny wypiek. I to nacięcie. Chleb idealny :)

    Pozdrawiam,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda prześlicznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne wrzosy w tle, a przepis już dodany do ulubionych, będę robić - muszę tylko zakwas zdobyć. Sama się boję robić.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, jeśli potrzebny Ci zakwas, mogę podesłać go pocztą, sama też tak dostałam :) Podaj swój namiar na maila :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Nie ma jak to domowy chleb- po prosu prawdziwy dom !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Po dwóch godzinach nawet nie drgnęło ciasto :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaikakaikakaika, może to wina zakwasu, proponuję dołożyć odrobinę drożdży, wyrobić jeszcze raz ciasto i odstawić w ciepłe miejsce.

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect