codzienność

piątek, 5 czerwca 2020

rolada z kremem jogurtowym i truskawkami


Domowe, pyszne ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami. Biszkopt przełożony jest lekkim, smacznym kremem jogurtowym z owocami. Deser jest nie za słodki, pięknie pachnie truskawkami i nie można poprzestać na jednym kawałku. Rolada z kremem jogurtowym i truskawkami, jest lekka i pyszna.  

4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużej blaszce, której spód został wyłożony papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić

500 g jogurtu greckiego
80 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
cukier puder

Wyłożone płótnem sitko ustawić na salaterce, przełożyć jogurt, osączyć. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić jogurtem, cukrami, ekstraktem, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Na ciasto równomiernie wyłożyć kremu, zwinąć roladę. Roladę schłodzić przed podaniem, udekorować cukrem pudrem.

4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect