Tiramisu w klasycznej odsłonie, jest pyszne. Krem jajeczno - serowy z dodatkiem likieru migdałowego ma wspaniały smak i aromat, a biszkopty nasączone w espresso nadają wilgoci, co sprawia, że deser rozpływa się w ustach. Całość posypana jest kakao i podawana po schłodzeniu. Ten włoski deser, który tradycyjnie spożywa się na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni, idealnie pasuje na świąteczny stół.
250 g mascarpone
80 g cukru
3 jajka
30 ml likieru migdałowego
szczypta soli
80 g cukru
3 jajka
30 ml likieru migdałowego
szczypta soli
W mice ubić żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać serek, alkohol i ubić na gładką masę. Na samym końcu delikatnie wmieszać do kremu białka ubite z solą na sztywno.
200 ml espresso
10 podłużnych biszkoptów
20 g kakao
10 podłużnych biszkoptów
20 g kakao
Biszkopty podzielić na dwie części. Na dnie każdego naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w kawie. Na warstwie biszkoptów wyłożyć połowę ilości masy serowej. Na serku warstwę biszkoptów maczanych w kawie i pozostały krem. Górę deseru posypać kakao. Deser schłodzić przed podaniem.
Niebo w gębie! Jka klasyka to wyjątkowe smaki.
OdpowiedzUsuń