Przepyszne pierniczki z nadzieniem orzechowym o pomarańczowym aromacie są łatwe do zrobienia, a podczas pieczenia utrzymują kształt. Pierniczki nadziewane z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen", Monica Meehan i Maria Von Baich znalezione u Lo, są doskonale, można upiec je na ostatnią chwilę lub przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nabrały smaku, aromatu i wilgotności.
60 g orzechów laskowych
60 g cukru pudru
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 jajko
W malakserze zmiksować składniki nadzienia, włożyć do miseczki i odstawić do schłodzenia na co najmniej 12 godzin.
100 g miodu
60 g cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
40 g masła
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
W rondelku podgrzać miód, dodać cukier, przyprawy i wymieszać, aż cukier rozpuści się. Dodać masło i mieszać, aż rozpuści się i połączy z masą, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodać przestudzoną mieszankę miodową i rozbełtane jajko. Zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
1 jajko
Ciasto wałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów, wycinać koła o średnicy 6 centymetrów. Na środek koła nałożyć łyżeczkę nadzienia, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu położyć drugie kółko z ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce, a następnie dowolnie dekorować.
Jak pięknie pokazane cudowne pierniczki ,a ten koniczek na biegunach to taki miodek
OdpowiedzUsuńUrocze! Nie mogłabym ich spróbować, ale na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuń