codzienność

wtorek, 22 grudnia 2020

pierniczki nadziewane


Przepyszne pierniczki z nadzieniem orzechowym o pomarańczowym aromacie są łatwe do zrobienia, a podczas pieczenia utrzymują kształt.  Pierniczki nadziewane z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen", Monica Meehan i Maria Von Baich znalezione u Lo, są doskonale, można upiec je na ostatnią chwilę lub przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nabrały smaku, aromatu i wilgotności. 

60 g orzechów laskowych
60 g cukru pudru
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 jajko

W malakserze zmiksować składniki nadzienia, włożyć do miseczki i odstawić do schłodzenia na co najmniej 12 godzin.


100 g miodu
60 g cukru
łyżeczka przyprawy do piernika 
40 g masła
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

W rondelku podgrzać miód, dodać cukier, przyprawy i wymieszać, aż cukier rozpuści się. Dodać masło i mieszać, aż rozpuści się i połączy z masą,  odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodać przestudzoną mieszankę miodową i rozbełtane jajko. Zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 

1 jajko

Ciasto wałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów, wycinać koła o średnicy 6 centymetrów. Na środek koła nałożyć łyżeczkę nadzienia, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu położyć drugie kółko z ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce, a następnie dowolnie dekorować. 

2 komentarze:

  1. Jak pięknie pokazane cudowne pierniczki ,a ten koniczek na biegunach to taki miodek

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Nie mogłabym ich spróbować, ale na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect