codzienność

środa, 16 grudnia 2020

keks waniliowy


Keks waniliowy, to pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Podczas pieczenia pięknie pachnie dzięki dodatkowi likieru waniliowego i ziarenek wyskrobanych z laski wanilii, a potem jeszcze lepiej smakuje. Jest bardzo aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. 

400 g mieszanych suszonych owoców 
150 ml likieru waniliowego
1 laska wanilii
200 g masła 
140 g cukru pudru 
6 jajek
50 g kwaśnej śmietany 
320 g mąki pszennej 
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli 
cukier puder

Dzień przed pieczeniem, bakalie wsypać do miseczki, dodać ziarenka wyskrobane z wanilii i całość zalać likierem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie z likierem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 160° C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175º C i dopiekać kolejne 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Keks podawać posypany cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Ze śmietaną i te wanilie w różnej postaci , jak to musi pachnieć , jak to musi smakować, bo wygląda jak milion dolarów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to jeden z lepszych keksów jakie piekłam i pachnie obłędnie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam. Taki napakowany bakaliami i lekko wilgotny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, przyznam że to chyba moje ulubione świąteczne ciasto,
      pozdrawiam!

      Usuń
  3. Keksa jeszcze nigdy nie piekłam. Twój wygląda pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.