W grudniowej piekarni Amber, gości ciekawy chleb z przepisu Kuchni Gucia, pieczony w słoikach, który można upiec też w tradycyjnych keksówkach. Chleb pszenno – orkiszowy ze słoika, jest bardzo smaczny, bogaty w smaku, ma miękki środek i chrupiącą skórkę.
20 g zakwasu żytniego
70 g mąki żytniej
70 g wody
W misce wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
450 g mąki pszennej
300 g mąki orkiszowej
1 łyżka nasion Chia
20 g soli
1 łyżka miodu
50 g pestek dyni
100 g płatków owsianych
2 łyżeczki czarnuszki
4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
600 ml wody
Do miski wlać wodę, dodać sól, miód a następnie zakwas i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe. Pojemnik z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na noc. Ciasto podzielić na części i ułożyć do 1/2 wysokości słoików wysmarowanych masłem i wysypanych płatkami. Słoiki z chlebem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ustawić słoiki na blachę do pieczenia i wstawić ją do zimnego piekarnika, nastawić piekarni do 200° C
i piec chleby około 60 minut.
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Kamila, jaki ciekawy ten prostokąt!
OdpowiedzUsuńWspaniale, że udało nam się tak pięknie piec razem w grudniu.
Piękne są Twoje bochny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, Kamilo :)
Wesołych Świąt!
Tak kształtnych chlebów to każdy ma prawo pozazdrościć. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.Ps. a co to za prostokątny słoik?
OdpowiedzUsuńŚwietnie wypieczony chleb i jak zwykle piękna kompozycja!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, muszę sobie odpowiednie słoiki zorganizować
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie, Twój chleb wygląda zjawiskowo :-) Do upieczenia w styczniu.
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe kształty:-) Pięknie upieczony. I do zobaczenia w styczniu:-)
OdpowiedzUsuń