codzienność

piątek, 18 grudnia 2020

wieniec orzechowy


Wieniec orzechowy, to maślane, miękkie ciasto drożdżowe z dużą ilością orzechowego nadzienia o pomarańczowym aromacie. Nadzienie jest przepyszne, nadaje ciastu wilgotności, i w wyglądzie przypomina nadzienie z białego maku. Taki wieniec będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole, ale także przy każdej innej okazji. 

300 g mielonych orzechów
50 g rodzynek
180 ml mleka
60 g cukru

Zmielone orzechy wsypać do garnka, dodać cukier, zalać mlekiem i całość zagotować, do masy dodać rodzynki, wymieszać i odstawić do ostudzenia. 

250 ml mleka
7 g suchych drożdży
50 g cukru
60 g masła
1 jajko
skórka z 1 pomarańczy
500 g mąki pszennej 
szczypta soli

Do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę, miękkie masła oraz sól, skórkę z pomarańczy i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim rozłożyć nadzienie zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 

1 jajko
1 pomarańcza
150 g cukru pudru

Wieniec posmarować rozbełtanym jajkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 40 minut. Ostudzony wieniec udekorować lukrem przygotowanym z soku z pomarańczy i cukru pudru. 

2 komentarze:

  1. Uroczy wieniec. Z pewnością pyszny.
    Zapowiadają się słodkie święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jaki piękny wieniec, pełen smakowitości

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.