Kalafiorowy krem z oliwą truflową i pestkami dyni, to przepis z bloga Pistachio. Zupa jest przepyszna, kremowa kalafiorowa z dodatkiem pora i aromatycznych przypraw. Świetnie smakuje z truflową oliwą i dyniowymi pestkami, pominęłam grzanki z chleba razowego.
1 kalafior
1000 ml bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 pory
2 liście laurowe
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
100 ml śmietanki
3 łyżki pestek dyni
oliwa truflowa
Na
maśle i oliwie udusić do miękkości pokrojonego w plasterki pora, dodać
liście laurowe, sól, kalafiora podzielonego na różyczki i bulion.
Gotować do miękkości kalafiora, około 20 minut. Zupę zmiksować, dodać
świeżo zmielony czarny pieprz, gałkę i śmietankę, wymieszać. Na talerzu
skropić zupę oliwą truflową oraz posypać pestkami dyni.
Lubię zupy-kremy, z dodatkiem dyni musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę krem z kalafiora, a dodatek pestek dyni i oliwy truflowej pewnie tylko pogłębia przepyszny smak tego dania :)
OdpowiedzUsuńWszędzie kremy. Jak pysznie! Z dynią? Jaki świetny dodatek! Nie wpadłabym na to :)
OdpowiedzUsuńFajny dodatek pestek dyni. Smaczna musi być taka zupka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ivka, dodatek tej dyni pozytywnie mnie zaskoczył. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDomi, dodatki współgrają i uzupełniają zupę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBazylia, Twój krem doskonały :) Uściski!
OdpowiedzUsuńMajana, dla mnie z kalafiora numer jeden :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie smak takiej oliwy truflowej - to musi być niezły rarytas:)
OdpowiedzUsuńGosiu, taka moja mała odrobina luksusu :)
OdpowiedzUsuń