Pieczona papryka jest miękka i delikatna. Pieczona papryka w zalewie jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonych mięs czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach. Przepis na pyszną paprykę pieczoną z zalewie znalazłam tutaj.
czerwona papryka
sól
pieprz ziarnisty
czosnek
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz ziarnisty
czosnek
oliwa
sok z cytryny
Paprykę
umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż skórka
sczernieje. Poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki. Paprykę
oprószyć solą i układać w wyparzonym słoiku, przesypując czosnkiem
pokrojonym w plasterki. Podgrzać oliwę, dodać pieprz, cytrynę i zalać
paprykę. Słoik powinien być wypełniony po sam brzeg, a papryka
przykryta oliwą. Zamknąć słoik. Można ją jeść już po kilku dniach, ale
najsmaczniejsza będzie po około czterech tygodniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.