codzienność

środa, 28 września 2011

kalafiorowy krem z oliwą truflową i pestkami dyni


Kalafiorowy krem z oliwą truflową i pestkami dyni, to przepis z bloga Pistachio. Zupa jest przepyszna, kremowa kalafiorowa z dodatkiem pora i aromatycznych przypraw. Świetnie smakuje z truflową oliwą i dyniowymi pestkami, pominęłam grzanki z chleba razowego.


1 kalafior
1000 ml bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 pory
2 liście laurowe
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
100 ml  śmietanki
3 łyżki pestek dyni
oliwa truflowa

Na maśle i oliwie udusić do miękkości pokrojonego w plasterki pora, dodać liście laurowe, sól, kalafiora podzielonego na różyczki i bulion. Gotować do miękkości kalafiora, około 20 minut. Zupę zmiksować, dodać świeżo zmielony czarny pieprz, gałkę i śmietankę, wymieszać. Na talerzu skropić zupę oliwą truflową oraz posypać pestkami dyni.

 


10 komentarzy:

  1. Lubię zupy-kremy, z dodatkiem dyni musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę krem z kalafiora, a dodatek pestek dyni i oliwy truflowej pewnie tylko pogłębia przepyszny smak tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszędzie kremy. Jak pysznie! Z dynią? Jaki świetny dodatek! Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny dodatek pestek dyni. Smaczna musi być taka zupka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ivka, dodatek tej dyni pozytywnie mnie zaskoczył. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Domi, dodatki współgrają i uzupełniają zupę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bazylia, Twój krem doskonały :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, dla mnie z kalafiora numer jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawi mnie smak takiej oliwy truflowej - to musi być niezły rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, taka moja mała odrobina luksusu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.