codzienność

niedziela, 30 września 2018

szarlotka z różą


Pyszne, bardzo kruche ciasto z warstwą soczystych jabłek o różanym aromacie, przykryte kruszonką, składa się na idealną szarlotkę. Szarlotka z różą podana w towarzystwie bitej śmietany, to wspaniałe ciasto, któremu trudno mu się oprzeć.

200 g masła
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Posiekać razem mąkę, sól, masło oraz cukier, dodać jajko i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Na cieście równomiernie rozsmarować płatki róży. 


2000 g jabłek
150 g cukru
cukier puder

Jabłka obrać na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić za pomocą malaksera na cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie dociskając i wyrównując powierzchnię. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Zrobiłaś mi smaka. Zwłaszcza że wszystko to w domu mam 😊🌹

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna szarlotka!
    Uwielbiam dodatek róży w ciastach. Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, królowa kwiatów wspaniale pasuje do wypieków.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. To musi być super połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosna, jabłka, kruche ciasto i róża to idealne połączenie.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect