Mutzenmandeln, to według źródła niemieckie małe karnawałowe ciasteczka z kruchego ciasta w kształcie migdałów. Oprócz podstawowych składników ciasta do ich przygotowania używa się w niektórych rejonach masę marcepanową i aromatyzuje w zależności od przepisu, gorzkimi migdałami, cynamonem, rumem albo likierem pomarańczowym. Aby usmażyć te pyszne ciasteczka potrzebna jest specjalna foremka, w przypadku braku takiej można wycinać łyżeczką podłużne kształty albo formować migdałki w dłoniach. Mutzenmandeln usmażone według przepisu ze strony Salzig Suess Lecker obtoczone w cukrze z cynamonem, to bardzo smaczne, kruche łakocie, doskonałe do karnawałowej kawy lub herbaty.
250 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
30 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
60 g cukru
1 łyżka pasty waniliowej
2 jajka
60 g masła
50 ml likieru pomarańczowego
200 g masy marcepanowej
szczypta soli
olej do smażenia
50 g mielonych migdałów
30 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
60 g cukru
1 łyżka pasty waniliowej
2 jajka
60 g masła
50 ml likieru pomarańczowego
200 g masy marcepanowej
szczypta soli
olej do smażenia
W misce wymieszać mąkę z mielonymi migdałami i drobno posiekanymi migdałami, cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i skórką startą z pomarańczy. Następnie dodać cukier, pastę, jajka, miękkie masło, likier, masę marcepanową i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć je do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około centymetra i foremką wycinać migdałki. W garnku na rozgrzanym oleju smażyć partiami ciasteczka z każdej strony na złoty kolor przez około 4 minuty. Po usmażeniu ciasteczka za pomocą łyżki cedzakowej odkładać na bibułkę do odsączenia.
70 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cynamonu
Matko potrójnie migdałowe, oj jakie cudo
OdpowiedzUsuńMoje to taki ubogi kuzyn
Aluś, dzięki Twoi przypomniało mi się, że chciałam takie zrobić, dziękuję, a ubogie wcale nie są, buźka!
UsuńMuszą być bardzo aromatyczne. I te migdały. Wspaniałości.
OdpowiedzUsuń