Chryzantemy karnawałowe są nie tylko pyszne, ale i bardzo dekoracyjne i znakomicie prezentują się na stole. Wyrabia się je z takiego samego ciasta jak na chrusty i nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu. Kwiatki przygotowuje się z pięciu paseczków ciasta, które skleja się razem na środku. Paski podczas smażenia na głębokim tłuszczu pięknie się rozkładają i tworzą chryzantemy. Chryzantemy podajemy posypane cukrem pudrem w towarzystwie kandyzowanych wiśni lub ulubionej dżemolady.
5 żółtek
30 g cukru pudru
150 g kwaśnej śmietany
30 g masła
400 g mąki pszennej
20 ml rumu
szczypta soli
30 g cukru pudru
150 g kwaśnej śmietany
30 g masła
400 g mąki pszennej
20 ml rumu
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać śmietanę, żółtka, cukier, alkohol, sól i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto partiami rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość milimetra. Rozwałkowane ciasto złożyć tak by utworzyć rulon o szerokości 7 centymetrów. Ostrym nożem pociąć rulon na cienkie paseczki. Położyć obok siebie 5 paseczków i za pomocą pałeczek do sushi złączyć je razem na środku, odkładać na tacę posypaną mąką. Z pozostałym ciastem postąpić w ten sam sposób.
olej do smażenia
cukier puder
cukier puder
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Chryzantemy smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać obficie posypane cukrem pudrem w towarzystwie kandyzowanych wiśni.
Boskie, Kamilka ja dobrze kumam , mam to ciasto po rozwałkowaniu cieniutki złożyć na pół na 7cm i takie kroić na paseczki i potem takie 5 kawałków złożyć? Czy zwinąć kilka razy w rulon na 7cm? I ciąć i tak dalej ? Bo kusisz :D
OdpowiedzUsuńA kupiłam ten przydaś do grzybków, wczoraj przyszedł, może w weekend go wykorzystam , oczywiście przez ciebie kupiłam,żeby było jasne :D
Aluś, kochana łatwiej zrobić niż opisać hihihi, zwinąć kilka razy w taki rulon (chociaż czy to rulonem nazwać można) na szerokość ok 7 cm, środek przesypać mąką przed złożeniem, aby się nie sklejały i ładne płatki tworzyły.
UsuńA my z tymi foremkami to taki barter mamy wiesz, ja u Ciebie a Ty u mnie :) Buziole
Aaa to chyba sobie poradzę
UsuńA z foremkami to racja, buziaki
Ciekawa odmiana faworków. Smacznego!
OdpowiedzUsuń