codzienność

czwartek, 10 lutego 2022

chrust tatarski


Chrust tatarski, zwany yрама, to pyszny karnawałowy przysmak w formie zwiniętych spirali przypominających róże. Ten efektowny deser usmażony na podstawie tego przepisu, łatwo przygotować, a potem już tylko można się cieszyć jego smakiem. 


2 jajka
6 żółtek
2 łyżki cukru
300 g mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder


W misce utrzeć jajka, żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Do jajek dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło, przesianą mąkę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, zagnieść, podzielić na 4 części, włożyć do woreczka i ponownie odłożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto partiami rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość milimetra. Rozwałkowane ciasto pokroić radełkiem na paski o szerokości 3,5 centymetra. W garnku rozgrzać olej. Pasek ciasta nawinąć na pałeczkę do sushi. Dociskając krawędź ciasta od strony złożenia drewnianą łopatką włożyć chrust do gorącego tłuszczu i natychmiast zacząć go obracać w spiralę. Smażyć na złoty kolor, wyciągać na bibułę do osączenia. Z pozostałymi paskami postąpić identycznie. Chrust podawać posypany cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ten chrust tatarski i przepis bardzo mi się podoba, lubię tez te inne wersje faworków,a Tatarzy mają świetne wypieki i słodkości
    Ja ostatnio kilka takich zrobiłam z ciasta na faworki od Lo i bardzo mi się rozwijały, muszę poćwiczyć, żeby były takie piękne jak twoje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect