codzienność

niedziela, 27 lutego 2022

bomboloni


Bomboloni, to według źródła włoskie pączki, bardzo popularne we Florencji, najczęściej wypełnione kremem waniliowym, cytrynowym lub dżemem malinowym. Bomboloni podane z domowym kremem cytrynowym są bardzo lekkie i puszyste. Te malutkie pączusie świetnie umilą ostatnie dni karnawału. 

275 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
2 jajka
50 g masła
35 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 g mleka
szczypta soli
skórka z 1 cytryny


W misce rozmieszać drożdże w letnim mleku, dodać cukry i wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę, jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę startą z cytryny, sól oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać foremką małe kółka. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

50 g cukru

Pączki obtoczyć w cukrze, podawać z kremem cytrynowym.

czwartek, 24 lutego 2022

faworki polskie


Faworki polskie
Pierre Herme
Desery od najprostszych po wykwintne

250 g mąki
1 jajko
2 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
750 g smalcu, do smażenia
100 g cukru pudru, do posypania faworków


Mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku uformować wgłębienie. Włożyć w nie jajko, żółtka, śmietanę i cukier. Polać spirytusem i stopniowo zgarniając mąkę, wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą. Podsypując stolnicę mąką, ciasto wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie wybijać wałkiem lub uderzać ciastem o stolnicę, aż w cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza. W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 170° C. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 – 2 mm. Uformować faworki: placek pokroić radełkiem na paski długości 12 cm i szerokości 3 cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Jeden koniec ciasta unieść, włożyć w nacięcie, przewlec i pociągnąć obydwa końce ciasta. Do rozgrzanego smalcu wkładać po kilka faworków i smażyć, aż lekko się zrumienią, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Usmażone faworki ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, posypać cukrem pudrem i ułożyć na paterze.

poniedziałek, 21 lutego 2022

fastenwähe


Lutowa piekarnia Amber piecze bułki z Bazylei. Według źródła fastenwähe, to płaskie bułki drożdżowe o charakterystycznym kształcie z czterema nacięciami z dodatkiem kminku i soli. Wspaniałe karnawałowe, chrupiące maślane bułki pszenne z przepisu Streusel, są pyszną samodzielną przekąską w czasie lunchu i mogą stanowić dodatek do serów i wędlin.



500 g mąki pszennej tortowej
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g drożdży
300 g mleka
170 g masła
 
Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, sól i ekstrakt słodowy, dodać rozkruszone drożdże oraz zimne mleko i wyrabiać składniki na 1 prędkości miksera przez 5 minut, aż połączą się w ciasto. Dodać zimne masło i dalej wyrabiać przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyć prędkość do 2 i wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie. Miskę przykryć i pozostawić ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 równych kawałków, z każdego kawałka uformować długie bułeczki o zaostrzonych końcach. Bułki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy przykryć i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć blachy do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki spłaszczyć i każdą naciąć w 4 miejscach.
 
1 żółtko
10 ml mleka
5 g soli gruboziarnistej
5 g kminku 

Wymieszać żółtka z mlekiem i  posmarować bułki, pozostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut. Bułki posmarować po raz drugi i rozdziel nacięcia, posypać je solą i kminkiem. Blachy z bułkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 230 ° C i piec bułki przez 7 minut, następnie zamienić blachy miejscami w piekarniku i dopiekać bułki przez kolejne 10 minut, aż będą złociste i lekko chrupiące. Bułki studzić na kratce. 
 

piątek, 18 lutego 2022

chryzantemy karnawałowe


Chryzantemy karnawałowe są nie tylko pyszne, ale i bardzo dekoracyjne i znakomicie prezentują się na stole. Wyrabia się je z takiego samego ciasta jak na chrusty i nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu. Kwiatki przygotowuje się z pięciu paseczków ciasta, które skleja się razem na środku. Paski podczas smażenia na głębokim tłuszczu pięknie się rozkładają i tworzą chryzantemy. Chryzantemy podajemy posypane cukrem pudrem w towarzystwie kandyzowanych wiśni lub ulubionej dżemolady.


5 żółtek
30 g cukru pudru
150 g kwaśnej śmietany
30 g masła
400 g mąki pszennej
20 ml rumu
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać śmietanę, żółtka, cukier, alkohol, sól i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto partiami rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość milimetra. Rozwałkowane ciasto złożyć tak by utworzyć rulon o szerokości 7 centymetrów. Ostrym nożem pociąć rulon na cienkie paseczki. Położyć obok siebie 5 paseczków i za pomocą pałeczek do sushi złączyć je razem na środku, odkładać na tacę posypaną mąką. Z pozostałym ciastem postąpić w ten sam sposób. 
 

olej do smażenia
cukier puder
 
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Chryzantemy smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać obficie posypane cukrem pudrem w towarzystwie kandyzowanych wiśni. 
 

poniedziałek, 14 lutego 2022

pączki serduszka z truskawkami


Kubusiu, jak się pisze miłość?
Prosiaczku, miłość się nie pisze, miłość się czuje.
Alan Alexander Milne
Kubuś Puchatek

Pączki serduszka z truskawkami, są lekkie i bardzo delikatne. Te pyszne pączki na kefirze nadziane dżemoladą truskawkową i obtoczone w słodkim cukrze, są idealne by świętować dzień święta miłości.


500 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
260 ml kefiru
40 g drożdży
2 jajka
szczypta soli
smalec do smażenia

W misce rozmieszać drożdże z letnim kefirze, dodać cukier i wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę, jajka, ekstrakt waniliowy, sól oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać foremką serduszka. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

50 g cukru
150 g dżemu truskawkowego

Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki, a następnie obtoczyć w cukrze.

czwartek, 10 lutego 2022

chrust tatarski


Chrust tatarski, zwany yрама, to pyszny karnawałowy przysmak w formie zwiniętych spirali przypominających róże. Ten efektowny deser usmażony na podstawie tego przepisu, łatwo przygotować, a potem już tylko można się cieszyć jego smakiem. 


2 jajka
6 żółtek
2 łyżki cukru
300 g mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder


W misce utrzeć jajka, żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Do jajek dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło, przesianą mąkę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, zagnieść, podzielić na 4 części, włożyć do woreczka i ponownie odłożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto partiami rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość milimetra. Rozwałkowane ciasto pokroić radełkiem na paski o szerokości 3,5 centymetra. W garnku rozgrzać olej. Pasek ciasta nawinąć na pałeczkę do sushi. Dociskając krawędź ciasta od strony złożenia drewnianą łopatką włożyć chrust do gorącego tłuszczu i natychmiast zacząć go obracać w spiralę. Smażyć na złoty kolor, wyciągać na bibułę do osączenia. Z pozostałymi paskami postąpić identycznie. Chrust podawać posypany cukrem pudrem.

poniedziałek, 7 lutego 2022

mutzenmandeln

Mutzenmandeln, to według źródła niemieckie małe karnawałowe ciasteczka z kruchego ciasta w kształcie migdałów. Oprócz podstawowych składników ciasta do ich przygotowania używa się w niektórych rejonach masę marcepanową i aromatyzuje w zależności od przepisu, gorzkimi migdałami, cynamonem, rumem albo likierem pomarańczowym. Aby usmażyć te pyszne ciasteczka potrzebna jest specjalna foremka, w przypadku braku takiej można wycinać łyżeczką podłużne kształty albo formować migdałki w dłoniach. Mutzenmandeln usmażone według przepisu ze strony Salzig Suess Lecker obtoczone w cukrze z cynamonem, to bardzo smaczne, kruche łakocie, doskonałe do karnawałowej kawy lub herbaty.


250 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
30 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
60 g cukru
1 łyżka pasty waniliowej
2 jajka
60 g masła
50 ml likieru pomarańczowego
200 g masy marcepanowej
szczypta soli
olej do smażenia

W misce wymieszać mąkę z mielonymi migdałami i drobno posiekanymi migdałami, cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i skórką startą z pomarańczy. Następnie dodać cukier, pastę, jajka, miękkie masło, likier, masę marcepanową i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć je do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około centymetra i foremką wycinać migdałki. W garnku na rozgrzanym oleju smażyć partiami ciasteczka z każdej strony na złoty kolor przez około 4 minuty. Po usmażeniu ciasteczka za pomocą łyżki cedzakowej odkładać na bibułkę do odsączenia.
 
70 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

W miseczce wymieszać cukier z cynamonem. Ciasteczka obtaczać w mieszance.

piątek, 4 lutego 2022

ciasto pijany Izydor


Ciasto pijany Izydor, to przepyszne ciasto przekładane mocno nasączone alkoholem. Na ciasto składa się orzechowy biszkopt z wiśniowym dżemem, mocno rumowa masa z orzechów włoskich, przepyszny krem czekoladowy na bazie masła, kakaowy biszkopt a całość wieńczy czekoladowa glazura. Ciasto jest doskonałe na wszelkie imprezy dla dorosłych, idealne na świąteczny stół i karnawał. Przepis na ciasto z inspiracji z forum CinCin.

150 g masła
100 g cukru
5 jajek
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i utrzeć. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy ubite białka. Masę wyłożyć do mniejszej formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec ciasto przez około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
400 g mielonych orzechów włoskich
300 ml rumu

Podane składniki wymieszać w misce i odstawić na godzinę.

4 jajka
130 g cukru
85 g mąki pszennej
25 g kakao

W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić.
 
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
125 ml mleka
250 g masła
120 g cukru pudru
30 ml rumu 

W garnuszku zagotować mleko, zestawić z ognia. Do mleka dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Do maślanej masy dodawać partiami roztopioną czekoladę, cały czas ucierając. Dodać alkohol i utrzeć.

60 ml wody
70 ml rumu
300 g dżemu wiśniowego

W miseczce wymieszać wodę z alkoholem, odstawić. Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć orzechowy spód. Na nim rozsmarować równo dżem wiśniowy. Na dżemie równomiernie ułożyć masę orzechową z rumem. Na warstwie orzechowej rozsmarować krem czekoladowy. Całość przykryć kakaowym blatem biszkoptowym, nasączyć go ponczem. Blachę z ciastem odstawić na godzinę do lodówki.

150 g czekolady
120 ml śmietany do ubijania

W garnuszku podgrzać śmietanę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, odstawić do lekkiego ostudzenia. Sos czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto odstawić na noc do lodówki.