136 g mąki żytniej 
108 g wody
6 g zakwasu
 
108 g wody
6 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
599 g wody 
17 g soli
5 g drożdży instant
5 g drożdży instant
Zaczyn
 wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8
 minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, 
przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej 
na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i 
złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. 
Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi 
swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i
 piec w rozgrzanym do 240° C piekarniku przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 230° C i dopiekać jeszcze przez około 20 minut, aż się 
ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.