codzienność

poniedziałek, 24 sierpnia 2020

chleb na zakwasie z jalapeno i cheddarem


W sierpniowej piekarni Amber chleb na zakwasie z jalapeno i cheddarem, według przepisu z bloga Zesty South Indian Kitchen. Chleb według tego przepisu jest bardzo wyrazisty w smaku przez dodatek marynowanych papryczek jalapeno, ostrego sera cheddar i szczypiorku. Chleb z takimi dodatkami jest bardzo smaczny i niezwykle sycący.


50 g zakwasu żytniego
365 g wody
480 g mąki pszennej
20 g mąki pełnoziarnistej
9 g soli
50 g marynowanej papryczki jalapeno
135 g sera cheddar
12 g szczypiorku

 
Do miski dodać zakwas i wodę, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąki, połączyć wszystko i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i ponownie wymieszać, odstawić na kolejne 6 godzin. Po tym czasie wmieszać do masy pokrojony w kostkę serem, pokrojone na plasterki papryczki oraz posiekany szczypiorek. Uformować bochenek i przenieś do formy do wyrastania, formę odstawić na lodówki na noc. Następnego dnia umieścić bochenek w garnku żeliwnym, zamknąć pokrywką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 235° C, wstawić garnek z chlebem, piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 220° C, piec przez 25 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Chleb ostudzić na kratce. 

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie w charakternej w tym miesiącu piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jaki wspaniały!
    Cieszę się z tego sierpniowego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wnętrze!
    Dziękuję za ten wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny bochenek i smakowite dziurki w miękiszu, wypełnione chedarem i papryczkami. Gratuluję wypieku i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczna prezentacja, piękny bochen :-) Lubię te nasze wspólne wypieki, do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wzorcowo się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wypieczony, bardzo apetyczny bochen :) Dzięki za wspólny czas :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne wnętrze ma Twój chlebek Kamilo :-) Ostro było w tym miesiącu ale jakże cudnie :-) Do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak bardzo wyrazisty☺️ mój lekko spłaszczony, a w koszu pięknie rósł... Nie wiem dlaczego. Ale smak bardzo mi odpowiadał. Do kolejnego razu ☺️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect