W sierpniowej piekarni Amber chleb na zakwasie z jalapeno i cheddarem, według przepisu z bloga Zesty South Indian Kitchen. Chleb według tego przepisu jest bardzo wyrazisty w smaku przez dodatek marynowanych papryczek jalapeno, ostrego sera cheddar i szczypiorku. Chleb z takimi dodatkami jest bardzo smaczny i niezwykle sycący.
50 g zakwasu żytniego
365 g wody
480 g mąki pszennej
20 g mąki pełnoziarnistej
9 g soli
50 g marynowanej papryczki jalapeno
135 g sera cheddar
12 g szczypiorku
Do miski dodać zakwas i wodę, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąki, połączyć wszystko i odstawić na 30 minut. Następnie dodać sól i ponownie wymieszać, odstawić na kolejne 6 godzin. Po tym czasie wmieszać do masy pokrojony w kostkę serem, pokrojone na plasterki papryczki oraz posiekany szczypiorek. Uformować bochenek i przenieś do formy do wyrastania, formę odstawić na lodówki na noc. Następnego dnia umieścić bochenek w garnku żeliwnym, zamknąć pokrywką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 235° C, wstawić garnek z chlebem, piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 220° C, piec przez 25 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Chleb ostudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z jalapeno i cheddarem na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Stare gary
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie w charakternej w tym miesiącu piekarni ;)
Ojej, jaki wspaniały!
OdpowiedzUsuńCieszę się z tego sierpniowego wypiekania.
Piękne wnętrze!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten wspólny czas. :)
Śliczny bochenek i smakowite dziurki w miękiszu, wypełnione chedarem i papryczkami. Gratuluję wypieku i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna prezentacja, piękny bochen :-) Lubię te nasze wspólne wypieki, do następnego razu :-)
OdpowiedzUsuńWzorcowo się prezentuje
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczony, bardzo apetyczny bochen :) Dzięki za wspólny czas :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńPiękne wnętrze ma Twój chlebek Kamilo :-) Ostro było w tym miesiącu ale jakże cudnie :-) Do następnego.
OdpowiedzUsuńOj tak bardzo wyrazisty☺️ mój lekko spłaszczony, a w koszu pięknie rósł... Nie wiem dlaczego. Ale smak bardzo mi odpowiadał. Do kolejnego razu ☺️
OdpowiedzUsuń