Ganache, to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany, najczęściej podgrzaną śmietaną zalewa się połamaną na kawałki czekoladę i miesza tak, aż uzyska się gładką i błyszczącą masę. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów, lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów, w temperaturze pokojowej pastą do smarowania lub lukrem, a schłodzony za to, można lekko ubić, by uzyskać delikatny i puszysty krem. Ganache może uzyskać dowolny smak, przez dodanie różnego rodzaju składników smakowych, jak likiery czy też ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Dobrym pomysłem jest też zastąpienie śmietanki mlekiem kokosowym, by otrzymać ganache czekoladowe o kokosowym posmaku, które pysznie smakuje połączone z bardzo kruchym spodem, truskawkami i jagodami w letniej tarcie. Niebiańska tarta z czekoladowo - kokosowym ganache i truskawkami umili letnie chwile przy kawie.
130 g masła
1/2 łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, mleko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.
200 g białej czekolady
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżka likieru kokosowego
200 g truskawek
50 g jagód
Do rondelka wlać mleko kokosowe i dodać połamaną na kawałki czekoladę, całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę zestawić z ognia, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce, aż delikatnie stężeje. Schłodzone ganache i likier kokosowy zmiksować na puszysty krem. Na kruchym spodzie rozsmarować ganache i równomiernie ułożyć pokrojone na kawałki truskawki oraz jagody.
Wygląda przepysznie. Ale co to za jagody? Wyglądają jakoś inaczej. :)
OdpowiedzUsuńAniu, to jagoda kamczacka :) Pozdrawiam
UsuńA takie cudo :) wygląda ciekawie. Może kiedyś będzie mi dane spróbować. Póki co cieszę się, że pierwsze zwykłe jagody pojawiły się na straganie. Już się za nimi stęskniłam. :) pozdrawiam.
UsuńPiękne , eleganckie to ciasto
OdpowiedzUsuńTaka Francja elegancja Kamilka
Bardzo ładne ciasto i jak ładnie podane! :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta!
OdpowiedzUsuńI nawet zniosę 'białą czekoladę'...
Faktycznie niebiańska ;-)Podziwiałam ją już na urlopie:-)
OdpowiedzUsuń