Pyszne, bardzo mięciutkie rogale, pieczone bez dodatku jajek, masła i mleka. Rogale zwyczajne upieczone na podstawie przepisu z Pracowni Wypieków, pasują do wszystkiego, do wędliny i każdej dżemolady. Rogale są zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia. Piekąc pierwszy raz rogale zwyczajne podzieliłam je, sugerując się opisem autorki, na sześć części, tym razem są mniejsze, bardziej podzielne.
400 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
250 ml wody
Mąkę
wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając mikserem, powoli
wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić do wyrastania na godzinę lub do czasu podwojenia objętości
ciasta. Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłońmi lub wałkiem
rozpłaszczyć je na okrąg. Ostrym nożem pokroić okrąg na osiem kawałków. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku. Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrastania na
około 30 minut.
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki wody
4 łyżki wody
W miseczce wymieszać podane składniki, mieszaniną posmarować rogale. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190° C . Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza. Piec około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZwyczajne to one tylko z nazwy , bo wyglądają po prostu bosko
OdpowiedzUsuńTaki rogal z masłem i świeżym , prosto z rondla dżemem truskawkowym (może być inny byle prosto z gara_ poezja
Oj chyba ne takie zwyczajne... ;-)
OdpowiedzUsuń