Czerwcowa piekarnia Amber ma aromat prostego drożdżowego chleba pieczonego w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym. Przepis na najprostszy chleb z garnka wybrała Marzena, a pochodzi on z bloga Malinowo w kuchni. Chleb dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym lub w przypadku jego braku w naczyniu żaroodpornym jest bardzo wilgotny, ma idealny miąższ i wspaniałą chrupiącą skórkę. Skład chleba można komponować po swojemu i dowolnie dobierać mąki i dodatki. Ciasto chlebowe można przygotować wieczorem dnia poprzedniego i wstawić do lodówki na powolne nocne wyrastanie, a następnego dnia tylko krótko wyrobić ciasto i upiec pyszny chleb.
350 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki oliwy
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/2 szklanki wody
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki oliwy
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/2 szklanki wody
Do miski wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i odrobiną mąki, a następnie zalać połową ciepłej wody, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut, by zaczyn ruszył. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Następnie na podsypanym mąką blacie wyrobić ciasto, uformować w bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić garnek lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnka lub naczynia, przełożyć do niego wyrośnięty bochenek i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200º C i piec chleb przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z garnka lub naczynia i studzić na metalowej kratce.
Jak fajnie Ci popękał, Kamilko :)
OdpowiedzUsuńDobry chleb na czerwcowy weekend :)
Cudownie wypieczony bochen :-) dziękuje za wspólne pieczenie, było pysznie :-)
OdpowiedzUsuńElegancko popękany :) Dzięki za wspólne Czerwcowe Wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńCudny ten Wasz chlebek. Ja niestety czasowo poległam ;-( Ale wrócę do niego ;-)
OdpowiedzUsuńŁadnie Ci się przyrumienił i popękał. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie w końcu sprawić garnek, o! :)
OdpowiedzUsuńPysznie pęknięty chleb!
OdpowiedzUsuńDobrze jest razem piec, żeby potem mieć wspólną radość z takich bochenków.
Do upieczenia!
Bardzo ładnie Ci się upiekł :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity chleb upiekłaś.Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam wkrótce na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Wyśmienity chleb upiekłaś.Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam wkrótce na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dziękuje za wspólne pieczenie, piękny bochen, a najważniejsze, że smaczny :)
OdpowiedzUsuńŁadne pęknięcia skórki i smakowity miękisz. Warto było wspólnie popiec i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńSubtelnie popękał Twój bochenek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas!
Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń