sobota, 12 maja 2012

szparagi z holenderskim sosem truskawkowym


Sos holenderski na bazie masła i żółtek, szczególnie smakowicie komponuje się z gotowanymi szparagami, jest jeszcze smaczniejszy jeśli przygotuje się go z dodatkiem truskawek i poda z różowym pieprzem. Przepyszne gotowane białe szparagi z holenderskim sosem truskawkowym.


500 g białych szparagów
sól
woda 

Zagotować wodę w dużym garnku i obficie posolić. Oczyść szparagi i wrzuć do wrzątku. Gotować szparagi około 10 minut, aż lekko zmiękną. Szparagi osączyć na sicie.

 1 1/2 szklanki truskawek
1/3 szklanki cukru
3 żółtka  
3 łyżki soku z cytryny   
100 g masła  
sól  
różowy pieprz 

Podsmażyć w rondlu na średnim ogniu pokrojone drobno truskawki z dodatkiem cukru, dusić około 10 minut, ostudzić a następnie zmiksować. W misce opartej na garnku z łagodnie wrzącą, parującą wodą wymieszać trzepaczką żółtka z sokiem z cytryny, aż lekko zgęstnieją. Wmieszać zmiksowane truskawki i dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do sosu masło. Ubijać nadal, aż masło się rozetrze. Otrzymany sos przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku solą. Sos powinien być przyrządzony przed samym podaniem. Szparagi osączyć, przełożyć je na talerz i podawać z dodatkiem sosu, posypać różowym roztartym pieprzem.

20 komentarzy:

  1. Odważne połączenie :) ale warte spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CornerWithRecipes, warte to wiem na pewno :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. no no, ciekawe te połączenie, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, to połączenie jest doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ten sos wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, od pierwszego kęsa, uwielbiam go :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia, jak zwykle - połączenie wydaje mi się odważne, ale muszę kiedyś spróbować;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, może zaskakuje, ale jest doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Lubię takie zaskakujące połączenia. Nie widziałam jeszcze tak podanych szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, miło, że Ci się podoba :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Joasiu, smaczne, gwarantuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. a to zaskakujące połączenie! sos holenderski jest pyszny, ale z truskawkami to już chyba na maksa pychota!!!:) i jakie piękne narodowe barwy ci wyszły!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, na euro by się nadało, hihihi. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Kamilko! Jakie wspaniale polaczenie smakowe ;-) z mila checia bym sprobowala,

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, spróbuj koniecznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. O to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, to miło. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Też dziś kupiłam szparagi - u Ciebie widzę niesamowite połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, uwielbiam ten szparagowo - rabarbarowy czas :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect