czwartek, 3 maja 2012

spaghetti z sosem tuńczykowym


Pyszne połączenie makaronu ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, tuńczykiem w oleju, białym winem i posiekaną natką pietruszki. Oleju od odsączenia tuńczyka można użyć do przygotowania sosu. Do przygotowania użyłam makaronu spaghetti nero di seppia, o niezwykłej ciemnej barwie i lekkim posmaku owoców morza. Smak i kolor zawdzięcza barwnikowi uzyskanemu z czarnej mątwy, doskonale nadaje się do wykwintnych dań w udziałem owoców morza i ryb. Znakomicie komponuje się smakowo i kolorystycznie z sosami serowymi. Szybki sposób na smaczny posiłek to spaghetti z sosem tuńczykowym.

250 g tuńczyka w oleju
4 pomidory
2 ząbki czosnku 
50 ml wytrawnego białego wina
250 g makaronu spaghetti

2 łyżki oleju
natka pietruszki 
sól 
pieprz 

Na oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać pomidory pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu aż sos się zagęści, wlać wino i jeszcze chwilę gotować, dodać odsączonego tuńczyka i zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odsączony makaron podawać z sosem tuńczykowym i posiekaną zieloną pietruszką.

28 komentarzy:

  1. Pyszny musial byc ten sos! A i makaron intrygujaco zabarwiony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, to taki makaron barwiony sepią, bardzo smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przepysznie!
    Makaronowe kombinacje dają tyle niebanalnych możliwości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, a te proste najsmaczniejsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Makaron wygląda super :) A sos tuńczykowy jest genialny, można do niego dodać jeszcze kaparów i w ogóle jest bosko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, z kaparami to dobry pomysł. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Uwielbiam połączenie tuńczyka z makaronem.
    A co do samego makaronu, jego koloru, to wygląda intrygująco. Ma jakiś inny smak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lovelykate, ten makaron nieróżni się zbytnio smakiem od normalnego, jest barwiony sepią. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Niby proste danie makaronowe z tuńczykiem, ale wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  6. omm , pycha <3
    nie jadłam , ale chyba niedługo zrobie ,bo i koleżanka mnie namawiała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, polecam, skuś się, to takie proste i smaczne :)

      Usuń
  7. świetnie się prezentuje! w dodatku z tym czarnym makaronem! wygląda jak pyszne gniazdko:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, kolorystycznie dobrze się komponuje. Pozdrawiam

      Usuń
  8. fajnie wyglada z tym czarnym makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  9. Fajne to czarne spaghetti!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję, miło mi.

      Usuń
  10. tuńczyk i makaron super połączenia a ten czarny to już idealnie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadeta, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  11. Otagowałam Cię:):)
    http://voyagedegustacje.blogspot.com/2012/05/tag-11-questions-tag-11-questions-1.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję, miło mi. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Super wygląda z tym czarnym atramentowym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysia, sam makaron jest doskonały :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Spaghetti z tzw. nero di seppia :) Sama robilas czy uzylas gotowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, gotowego i tak bardzo się cieszyłam, że mężowi udało się go zdobyć. Dziękuję za nazwę :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. spaghetti wyglada oblednie pysznie ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, i takie właśnie jest. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect