wtorek, 22 maja 2012

zupa z białych szparagów z pulpecikami


Wykwintna, cudownie kremowa zupa z białych szparag podana z pulpecikami zrobionymi z białej nieparzonej kiełbasy, podana z natką pietruszki. Przepis na zupę z białych szparagów z pulpecikami pochodzi z gazetki "To jest pyszne" 1/2011, a znalazłam tutaj.
 
500 g białych szparagów
1/2 cytryny
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
35o g surowej białej kiełbasy
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
natka pietruszki 

Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Końcówki oraz obierki umieścić w garnku, zalać 5 szklankami wody, dodać 2 plastry cytryny, odrobinę cukru i soli. Gotować około 15 minut, po czym odcedzić na sitku. Obierki wyrzucić, a do wywaru dodać szparagi pokrojone na kawałki. Gotować około 15 minut, aż będą miękkie, szparagi wyciągnąć z zupy. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i krótką chwilę smażyć, cały czas mieszając stopniowo wlać gorący wywar, a następnie śmietanę, gotować jeszcze 5 minut. Dodać ugotowane szparagi, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę. Z surowych kiełbasek odciąć po jednym końcu, a następnie wyciskać z nich małe porcje, formować dłońmi kuleczki i kłaść na patelni. Smażyć kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zupę podawać z pulpecikami, posypaną natką pietruszki.

24 komentarze:

  1. Zupka wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, i taka rzeczywiście jest, poleca :)

      Usuń
  2. Zachwyciła mnie u Mirabeleki, zachwyca u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, bardzo się cieszę, że ja wypatrzyłam :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. zupy szparagowej jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję, taka z pulpecikami wygląda bardzo apetycznie. I wyjątkowo wiosennie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, polecam w takim razie zupy szparagowe, z pulpecikami albo bez :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. bardzo lubię zupę szparagową, ale jeszcze nie jadłam takiej z dodatkiem pulpecików - muszę to przetestować:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, te pulpeciki to fajny dodatek i są szybkie do zrobienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Co za rozpusta!:) Szparagi na pierwsze, szparagi na drugie danie!
    Zupka smakowicie wygląda, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, szparagi i nic mi więcej nie potrzeba, no może jeszcze rabarbar :) Ściskam!

      Usuń
  6. Wczoraj robiłam zupę z zielonych szparagów z orzeszkami pinii. Wrzuciłam parę listków pokrzywy i kalarepkę - pyszna! Twoja tez na taka wygląda;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, fajną zupkę musiałaś uzyskać :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Wspaniale wyglada! Ciekawi mnie, czy z zielonych bedzie smakowala rownie dobrze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, myślę, że to nie ma znaczenie, z zielonych pyszne zupki wychodzą :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zupa wygląda tak smakowicie, że zjadłabym ją natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bon Appetit, polecam bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. pycha
    buziaki
    ps obserwuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola, witaj u mnie, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Zdecydowanie ta zupa musi być pyszna. I rzeczywiście pasują do tego pulpeciki, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, pulpeciki to świetny dodatek do pysznej zupy :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Jaka pyszna! No zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko, popraw sobie - szparagów :)

      Usuń
  12. Majana, dziękuję, już sobie poprawiłam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect