czwartek, 24 maja 2012

sałatkowy koktajl krewetkowy


Sałatkowy koktajl krewetkowy to smakowity sposób na krewetki, podsmażone na oliwie z czosnkiem. Podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą jogurt naturalny, majonez, sok z pomarańczy, brandy lub whisky i dużej ilości pieprzu cayenne uzyskiwanego z suszonych papryczek cayenne. To jedna z moich ulubionych sałatek, pyszna i bardzo szybka w wykonaniu.

100 ml jogurtu naturalnego
100 g majonezu
4 łyżki ketchupu
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka whisky
pieprz cayenne
sól

Składniki sosu ubić razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.


1 główka sałaty lodowej
200 g groszku
200 g kukurydzy
250 g krewetek
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku 

Krewetki obrać, na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, włożyć krewetki i chwilę smażyć z każdej ze stron. Na półmisku rozsypać sałatę pociętą w paseczki, dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Na tym rozłożyć podsmażone krewetki oraz rozsypać cebulę pociętą w pierścienie. Całość polać sosem.



12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Aniu, i bardzo dobrze do siebie pasują. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, u Ciebie jak zwykle wspaniale i ciekawe propozycje! ;) pycha!

    Buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, miło mi. Pozdrawiam

      Usuń
  4. O jak krewetki to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bon Appetit, bardzo proszę :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. ojej ojej, to jest wręcz krewetkowy zawrót głowy :) wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo krewetkowy i pyszny :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda imponująco, w sam raz na party - z pewnością zachwyci gości. Jak dla mnie - bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, na party sprawdzi się idealnie, wiem bo u mnie zawsze pierwsze schodzi :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect