poniedziałek, 28 maja 2012

gnocchi z sosem grzybowym


Doskonałe połączenie włoskich kluseczek z sosem przygotowanym z kurek i boczniaków z dodatkiem białego wina, śmietany i natki pietruszki. Gnocchi z sosem grzybowym to pyszny sposób na obiad.  

300 g ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 jajko
sól


Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Wyrabiać masę, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie, przenieś na stolnicę i podzielić na mniejsze porcje. Podsypać mąką i uformować wałek o średnicy centymetra, następnie pociąć ciasto na dwu centymetrowe kawałki i widelcem nadać im wzór, kluski powinny się zwinąć i przybrać kształt muszelek. Kluski wrzucać na gotującą i osoloną wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na wierzch. Kluski odcedzić.

1 1/2 szklanki kurek
1 1/2 szklanki boczniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
100 g masła
120 ml białego wina
240 ml śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki

 
Grzyby oczyścić. Na patelni roztopić masło, rzucić posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, aż będą miękkie, wlać wino i zredukować ilość płynów o połowę. Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos grzybowy połączyć z kluskami i posypać posiekaną natką pietruszki.

14 komentarzy:

  1. Podoba mi sie ten sos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, w takim razie bardzo się cieszę :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oooo rany, kurki! Teraz to jestem w rozterce, czy chcę lato czy może już jednak jesień? Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Onionchoco, kochana te kurki to letnie zbiory z lasu :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo lubię połączenie grzybów i ziemniaków, w każdej możliwej postaci:)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to tak jak ja :) Ściskam!

      Usuń
  4. cudny obiadek, zaplanowałam na dziś coś innego, ale jak będą kurki na ryneczku, to chyba będę musiała zmienić plany - ale mi pysznie namieszałaś:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, mam nadzieję, że je tam znalazłaś :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Z przyjemnością pochłonęłabym taką porcję gnocchi na obiad :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, podsyłam porcyjkę :)

      Usuń
  6. Ach ten sos grzybowy. Uwielbiam go! Bardzo fajne składniki i aż skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, bardzo będzie mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. wyśmienite danie! jejku, jak dawno nie jadłam sosu grzybowego...a to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, grzybki zaczęły się pojawiać, więc pora odpowiednia :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect