poniedziałek, 14 maja 2012

tarta z botwinką i serem ricotta


Tarta przygotowana z nadzieniem z botwinki i buraczków, z dodatkiem sera ricotta, na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży. Ciasto z którego jest przygotowana tarta jest delikatne i puszyste, dobrze się wyrabia, idealnie się rozwałkowuje, nie trzeba podsypywać mąką. Spód jest idealny, nie trzeba go schładzać w lodówce, ani podpiekać, doskonale nadaje się do nadziewania. Inspiracja na tartę z botwinką i serem ricotta pochodzi z Kwestii Smaku. Tartę można przygotować w dużej formie do tarty, bądź podzielić na mniejsze porcje.


1 pęczek botwinki z buraczkami
250 g sera ricotta
sól

pieprz
gałka muszkatołowa

Buraczki odciąć, włożyć do garnka i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, wyciągnąć i drobno posiekać. Następnie do tej samej wody włożyć posiekane drobno łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić. Do posiekanych buraczków i botwinki dodać ser ricotta, wymieszać i doprawić do smaku startą gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masę na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.

200 g mąki pszennej
60 g masła
1 jajko
7 g suszonych drożdży 
sól

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody, około 5 łyżek. Ciasto wygniatać przez około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180º C. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy, wyłożyć nim spód i boki formy, na to wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Formę wstawić do piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.

32 komentarze:

  1. Przygotowywałam tę tartę i bardzo nam smakowała. Twoja wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monaria, czyli potwierdzasz, że pyszna? Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kolor mają śliczny. Piękne ujęcia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. ale pieknie wyglada - musi byc przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, była smaczniutka, polecam :)

      Usuń
  4. Kamilo! Co za cudo! Jeśli to ciasto jest takie jak mówisz, to będę je często robić;-) Pozdrawiam;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ciasto jest genialne, już planuje ze słodkim nadzieniem :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bardzo efektownie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, buraczki dają kolorowego uroku :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję Kochana :)

      Usuń
  7. Pięknie, równiutkie i kuszące :)
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, to zasługa ciasta, nadaje się doskonale do tego :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jestes moja mistrzynia w pieczeniu tart ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, zawstydzasz mnie, bardzo mi miło. Uściski!

      Usuń
  9. Genialne połączenie :) Jesteś niesamowita....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, czytać takie słowa, to czysta przyjemność. Ściskam

      Usuń
  10. Kamilo, Twoja tarta cieszy oczy swoim wyglądem, przede wszystkim kolorami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, to te buraczki się tak pięknie prezentują :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Piękny ma kolor ! Nigdy nie jadłam tarty z botwinką. A dziś zajadałam się taką zupą :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, tym bardziej namawiam do zrobienia, nie pożałujesz :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. podoba mi sie takie zestawienie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, w tym okresie to moje zestawienie numer jeden :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Prześliczna!
    Botwinka w tarcie to wspaniały pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, jestem tego samego zdania, botwinka jest smaczniutka :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. Twoja tarta wygląda jak malowana, no idealna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, bardzo, bardzo mi miło :)

      Usuń
  15. Ślicznie i pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  16. przeurocze danie! dla mnie idealne chocby ze względu na piękny różowy kolor - no po prostu cudo!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, kolor te mnie zachwycił, a do tego smak :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect