codzienność

piątek, 25 maja 2012

kwiaty akacji w cieście


(...) Na długiej łodyżce
małe listki.
Chcesz coś odgadnąć,
Zerwij wszystkie.
– Kocha,
lubi,
szanuje,
nie chce,
nie dba,
żartuje?!...
– Listku akacji,
nie miałeś racji (...)
 Władysław Broniewski 


Robinia akacjowa według źródła to grochodrzew biały, gatunek drzew należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy sprowadzona została w roku 1601 jako drzewo ozdobne, była sadzona w parkach, później także w lasach, samorzutnie rozprzestrzenia się w środowisku naturalnym.  Jest to najcenniejszy gatunek pod względem dekoracyjności i zapachu kwiatów, jej ozdobnymi walorami są kwiaty, liście i piękny kształt korony. Robinia jest roślina miododajną. Kwiaty zawierają olejki eteryczne, kwasy organiczne, flawonoidy, sole mineralne, cukry, garbniki. Ma działanie moczopędne, rozkurczowe, żółciopędne. Naparów i wyciągów używa się w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek, przy niewydolności krążenia, a także dla pobudzenia trawienia. Napary polecane są dla alergików. Do suszenia zbiera się rozkwitające kwiatostany, które należy suszyć w miejscu cienistym i przewiewnym. Przepyszne są kwiatostany akacji maczane w cieście naleśnikowym i smażone w głębokim tłuszczu. Przepis na kwiaty akacji w cieście dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
kwiaty akacji
cukier puder
olej do smażenia 


Dokładnie zmiksować jajka z cukrem, ekstraktem i szczyptą soli, wlać mleko i dodać przesianą mąkę ciągle ubijając, by nie zrobiły się grudki. Ciasto odstawić na 30 minut. W tym czasie kwiaty akacji dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Trzymając za ogonki maczać kwiatki akacji w cieście, tak by dokładnie oblepić kiść, wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Usmażone kwiatki osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać osypane cukrem pudrem.



W poszukiwaniu kwiatów akacji.







16 komentarzy:

  1. Jadę dziś na weekend na wieś, może i akację gdzieś znajdę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, tak na pewno się znajdzie :) Szukaj

      Usuń
  2. czuję, że to pyszne kwiatki, bo maja taki cudny zapach i zwiastują wakacje!:))) ps. super ta fotka z kwiatem akcji i przebijającym się przez drzewa słoneczkiem:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, zapomniałam już jakie one dobre, przecież kiedyś je wsuwałam, to pamiętam dobrze. Dobrze było sobie przypomnieć, lepiej późno niż wcale. Polecam dla mnie to hit :)

      Usuń
  3. Nie napisałaś jak to smakuje? Bo wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nieziemsko to dobre słowo na określenie jak smakują! Nieziemsko smakują właśnie!

      Usuń
  4. mmm nie jadlam nigdy kwiatow,ale wygladaja lekko i pysznie :)
    P.S. Otagowałam Cie w zabawie " Wiem co jem" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, leciutkie i pyszne, słodziutkie i aromatyczne. Dziękuję za wyróżnienie. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Sara, a jakie to smaczne, wsuwaliśmy, aż się uszy trzęsły, smaczny podwieczorek znaleziony w lesie.

      Usuń
  6. Świetnie się prezentują. Nigdy nie jadłam kwiatów akacji. Ciekawa jestem jak smakują.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jak nie jadłaś to bardzo polecam. Tylko znaleźć odpowiednio rosnącą akację i pyszności już są :)

      Usuń
  7. A ja skubię na racuszki bi u mnie grymaszą na szypułki:)
    To zdjęcie ze słońcem - boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, nam smakowało nawet z łodyżkami :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect