sobota, 19 maja 2012

eton mess z rabarbarem, migdałami i płatkami róż


Eton mess z rabarbarem, migdałami i płatkami róż, to przepyszne połączenie słodkiej, chrupiącej bezy, bitej śmietany i kwaśnego rabarbaru o różanym aromacie. Całości dopełniają płatki migdałowe oraz róże o cudownym aromacie. Deser pochodzi z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl", przepis na niego dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012 oraz Rabarbarowej Akcji.
 
4 białka
200 g cukru
szczypta soli


W misce ubić białka, aż będą puszyste, stale ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie szczyptę soli, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia i nakładać porcje piany z białek na blachę w sporych odstępach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140° C i piec przez godzinę.


100 ml wody
3 łyżki cukru trzcinowego
450 g rabarbaru
1 łyżeczka wody różanej

Zagotować w rondlu wodę z cukrem i dodać pokrojony rabarbar, kiedy zacznie wrzeć. Wymieszać i gotować 5 minut na średnim ogniu. Kiedy rabarbar będzie miękki, zdjąć rondel z ognia i dodać wodę różaną i odstawić na bok.

500 ml śmietany do ubijania
płatki migdałowe
płatki róż

Ubić śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta. Na półmisku rozłożyć bezy, kilka niech będzie w całości, a kilka pokruszonych. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę, a następnie gęsty kompot rabarbarowy. Przed samym podaniem posypać wszystko płatkami migdałów i róż.


Maksi pierwszy chętny do kosztowania deseru.





 

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Malwinna, zawsze gotowa do próbowania, najwierniejszy fan :)

      Usuń
  2. Ale deser!
    Na weekend idealny.
    Muszę wybrać się na róże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to moje pierwsze płatki, czekam na więcej :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. po prostu deser dla mnie! - kocham wszystkie jego części składowe:)))) miłego weekendu!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja też i to bardzo, uzależniają :)

      Usuń
  4. U mnie podobnie:)
    Ach, jaka cudna morda! Ta siwizna jest niezmiernie przystojna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, moja kochana psinusia, bardzo fotogeniczna :)

      Usuń
  5. Świetny po prostu! Super deserek! Z rabarbarem kocham wszystko :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, uwielbiam rabarbar, wszystko co go zawiera i bardzo żałuję, że tylko tak krótki ma sezon. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Kolejne wspaniałe danie w twoim wykonaniu. Kocham bezy i to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jeśli jesteś fanką bez, to uzależnisz się od tego deseru :)

      Usuń
  7. Maksi wie co dobre!
    Bardzo lubię bezy z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, oj wie, czasem się śmiejemy, że skoro je pies to musi być dobre :) Ściskam!

      Usuń
  8. Deser cudo, ale i ten dodatek kwiatów do zdjęcia bardzo fajny. efekt iście wiosenny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, róże jednak dodają uroku każdej potrawie, uwielbiam różane przepisy :)

      Usuń
  9. rozłożyłaś mnie na łopatki tym przepisem - boski!
    i widzę w tle jakiegoś fajnego psiaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, mój kochany tester, najwierniejszy fan, smakuje mu wszystko!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect