środa, 9 maja 2012

kadayif z orzechami w cynamonowym syropie


Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną kruchość. Kadayif jest neutralne w smaku, dlatego przekładane orzechami, pistacjami czy też serami pozwala na przygotowanie wielu odmian pysznych dań i deserów. Podawane najczęściej w towarzystwie orzechów i zatopione w syropie, to najpopularniejsza i bardzo kusząca opcja. Przepis na kadayif z orzechami w cynamonowym syropie pochodzi z Lawendowego Domu. Ciasto układane jest w formie gniazdek w foremce do muffinów z orzechami włoskimi z dodatkiem cukru. Po upieczeniu zimne kadayif zalewa się gorącym syropem przygotowanym z cukru i wody z dodatkiem cynamonu.


200 g ciasta kadayif
100 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g masła

Orzechy zmielić niezbyt drobno i wymieszać z cukrami. Foremki do muffinów wysmarować masłem. Porcję ciasta zwinąć, włożyć do foremki i uformować gniazdko. W środek włożyć zmielone orzechy z cukrem. Zalać roztopionym masłem. Tak przygotowane gniazdka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut. Po wyjęciu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

200 g cukru
100 ml wody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny

Do garnka wsypać cukier, zalać go wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty, dodać sok z cytryny i cynamon, wymieszać i odstawić z ognia. Gorącym syropem zalać wystudzone ciasto. Zostawić przynajmniej na jeden dzień w formie, żeby składniki się przegryzły.





34 komentarze:

  1. Uwielbiam te ,włosy'.
    Ciasto pasuje do słodkiego i słonego.
    I daje ciekawy efekt wizualny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja dopiero raczkuję, ale bardzo przypadło mi do gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Też się przymierzam do tego ciasta.
    Te gniazdka musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Joasiu, miło mi :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. wygladaja imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kochana, a gdzie Ty dorwałaś ciasto kadayif? Wygląda tak interesująco, że zejdę pół miasta, żeby je dostać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, ciasto kupiłam w sklepie Arabskie, dojście bezpośrednio z bloga odwiedzam. A może u ciebie uda Ci się kupić :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Jeszcze takiego nie widziałam! Przepiękne zdjęcia, jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to też mój pierwszy raz. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Wspanialy, choc oblednie slodki deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, warto było zrobić, faktycznie słodko bardzo, ale jedna porcja nikomu nie zaszkodziła :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, dziękuję, miło mi bardzo.

      Usuń
  9. Mnie kojarzy się z greckimi słodyczami zalanymi syropem :) Super propozycja i przepiękne ostatnie zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tak też właściwie jest. Dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  10. śliczne ci te gniazdka wyszły! a jeżeli z cynamonem, to na pewno smakowite!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, słodko i cynamonowo, inaczej niż zawsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. mmmm...jakie oryginalne:)
    Pozdrawiamy:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapenda, bardzo smaczne. Pozdrawiam Was!

      Usuń
  12. Cudnie to wygląda! Takie gniazdka, mniam :) I cynamon,orzechy - coś wspaniałego!
    Piękne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo mi miło, że przypadło Ci do gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Pyszne jest to ciasto, a dodatek orzechów jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basik, mnie się bardzo spodobało, na pewno jeszcze nie raz z nim popracuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. Jadłam to ciasto, ale sama jeszcze niczego z niego nie przyrządzałam. Muszę się nim bliżej zainteresować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, fajnie się z nim pracuje, więc koniecznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. Kamilko ;* wyglada oblednie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, bardzo dziękuję :)

      Usuń
  16. Jestem prawdziwie urzeczona ich wyglądem...Cudne! Nareszcie widzę szansę na przetestowanie tego specyfiku na domownikach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotku, to ja w takim razie czekam na Twoje wspaniałe pomysły. Pozdrawiam

      Usuń
  17. Świetnie się prezentują te gniazdka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Monika, a wiesz jak pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect