czwartek, 31 maja 2012

polędwiczki z rozmarynem i jabłkami


To pyszne polędwiczki z rozmarynem i jabłkami mogą stanowić pomysł na elegancki obiad albo ekspresową obiadokolację. Całość przygotujemy w kilka minut, a upieczemy w ciągu półgodziny. Polędwiczka wieprzowa naszpikowana czosnkiem, przygotowana z roztartym rozmarynem i karmelizowanymi jabłkami, na łożu z cebuli. Do tego dania świetnie pasują pieczone w tym samym czasie młode ziemniaczki w mundurkach skropione oliwą i doprawione ulubionymi przyprawami.


350 g polędwiczki wieprzowej
3 jabłka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki octu jabłkowego
rozmaryn
sól
pieprz

Czosnek pokroić na plasterki i naszpikować nim mięso. W garnuszku roztopić masło i wymieszać z octem, połową mieszanki posmarować polędwiczki. W moździerzu rozgnieść listki rozmarynu i posypać nimi mięso, doprawić pieprzem i solą. W naczyniu do zapiekania ułożyć posiekaną cebulę, na niej ułożyć polędwiczki. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć wokół mięsa, posmarować pozostałym masłem z octem. Polędwiczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 º C na 25 minut. Po upieczeniu mięso pokroić na plastry, przełożyć na półmisek, obłożyć jabłkami i dokładnie polać sokami z pieczenia.




24 komentarze:

  1. Uwielbiam rozmaryn, jest taki aromatyczny... Mięsko musiało być naprawdę doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, cudnie pachnie i daje fajny smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Zestaw na prawdę mistrzowski;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, miło mi, dziękuję :)

      Usuń
  3. faktycznie, to jest połączenie genialne - rozmaryn + jabłka + wieprzowina. Uwielbiam jabłko z rozmarynem. mmm. I kolacja lub obiad faktycznie wyjątkowo eleganckie. Plus te pyszne pieczone ziemniaczki. Smakowitości.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, zgadzam się w każdym szczególe :)

      Usuń
  4. mój mąż uwielbia wieprzowe polędwiczki:) muszę mu coś takiego przyrządzić:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, będzie zachwycony :)

      Usuń
  5. Uwielbiam połączenie mięsa i owoców. Doskonałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Druknęłam se i będzie danie na jutro, bo na dłuższe gotowanie nie mam ochoty;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jestem ciekawa czy będzie Ci smakowało, pozdrawiam

      Usuń
  7. kocham polaczenie miesa z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, bardzo lubię owoce z mięskiem :)

      Usuń
  8. Pysznie u Ciebie ostatnio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Phalange, bardzo mi miło :)

      Usuń
  9. Ostatnio szukałam sprawdzone przepisy na polędwiczkę wieprzową...Szkoda,że nie natrafiłam na Twój przepis wcześniej, ale nic nie szkodzi... I tak zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, polecam w takim razie :)

      Usuń
  10. Mm dodatek jabłek bardzo mi tu pasuje, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, polecam :)

      Usuń
  11. Polędwiczki są niezawodne.
    U Ciebie z jabłkiem i tymiankiem.
    Idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zgadzam się, to pyszne połączenie :)

      Usuń
  12. Piekne jest te 2 zdjecie Kochana Kamilko :)
    a o daniu juz nie mowie, bo jak zwykle wspaniale ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję w imieniu psiaka :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect