piątek, 1 czerwca 2012

farfalle ze szparagami i miętowym pesto


Farfalle ze szparagami i miętowym pesto to posiłek złożony z prostych składników. Świeże szparagi i ulubiony makaron połączony z sosem na bazie świeżej mięty, ricotty, tartego parmezanu, doprawione czosnkiem i sokiem z cytryny. Miętowe pesto powinno być wykonane w ostatniej chwili przed podaniem, by utrzymało swój żywy zielony kolor. Przepis na tak podane szparagi znalazłam na stronie BBC GoodFood.

80 g mięty
250 g ricotty
25 g parmezanu
400 g makaronu
200 g szparagów
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

Zmiksować razem listki mięty, ząbki czosnku, ricottę i tarty parmezanem, aż  powstanie gładkie zielone pesto. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu, na 3 minuty przed końcem gotowania, włożyć do garnka pokrojone szparagi. Całość odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Makaron ze szparagami wymieszać z miętowym pesto, w razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Doprawić i podawać. 



18 komentarzy:

  1. Co za pyszny zestaw!
    Chwalmy wiosnę pod niebiosa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, pasuje do zielonej kampanii :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. mmm, bardzo ciekawe połączenie: szparagi i mięta:) jestem zaintrygowana:))) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, mnie bardzo pozytywnie zaskoczył smak, jest tylko jedna wada, intensywny kolor znika :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Hmmm...szparagi, ricotta i makaron...bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, myślę, że z ryżem też byłoby smacznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Świetny pomysł z szparagi, na prawdę wart wykorzystania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała zielona propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pasuje do gry z zielone :)

      Usuń
  6. Pyszne połączenie!
    Częstuję się, nawet bez pozwolenia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, pozwolenia masz zawsze :) Buziaki!

      Usuń
  7. Można improwizować ile wlezie na bazie tego przepisy i wszytko będzie pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zgadzam się, doskonałe będzie do ryżu :)

      Usuń
  8. Szparagi nie dla mnie ale bardzo ciekawie to u Ciebie wygląda!

    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Pysznie musi smakować z tym miętowym dodatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jest super, ale jeden warunek, należy lubić mięte. Ja uwielbiam :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect