piątek, 29 czerwca 2012

sałatka z pomidorków z serem pleśniowym i oliwkami


Pyszna, lekka sałatka z różnorodnych kolorystycznie pomidorków koktajlowych z ulubionym serem pleśniowym i oliwkami, doprawiona winegretem na bazie oliwy powstałej w wyniku przygotowania czosnkowego confit z tymiankiem, z dodatkiem miodu i świeżego oregano. Sałatka z pomidorków z serem pleśniowym i oliwkami, sprawdzi się jako samodzielny posiłek, doskonale też będzie smakować jako przystawka do pieczonego mięsa.

250 g pomidorków koktajlowych
150 g sera pleśniowego
1/2 szklanki oliwek
oregano
2 łyżki miodu
 sól
pieprz

Na półmisku rozłożyć pokrojone pomidorki, pokrojony ser pleśniowy i pokrojone oliwki. Przygotować winegret na bazie oliwy czosnkowej i miodu, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać sałatkę winegretem i posypać świeżo posiekanym oregano.

 


14 komentarzy:

  1. Wygląda mega smakowicie!
    Mogę poprosić na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zawsze nie tylko na śniadanie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. śliczny, kolorowy talerzyk:) aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, częstuj się więc proszę :)

      Usuń
  3. Dobrze, że przed chwilą jadłam, bo bym nie wytrzymała:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poczekam na moje balkonowe pomidorki koktajlowe i robie ją! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, to dopiero będzie smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. absolutnie moje połączenie smaków, tzn. ja takie uwielbiam - sałtakę zapisuję do wypróbowania:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, Twoje smaki i kolory :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Smakowicie wyszła sałatka :) i znów zdjęcia w naturalnym świetle! Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, miło mi :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Anonimowy7/02/2012

    ta oliwa czosnkowa... - taka wypieczona to już chyba nie ma zbyt wielu właściwości odżywczych...? Zwłaszcza, że oliwa z oliwek źle znosi długie trzymanie w wysokiej temperaturze. Ja robię olej czosnkowy - w oleju rzepakowym moczę czosnek i przyprawy, ale bez obróbki termicznej - nie mętnieje tak szybko i nie traci witamin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, w tym przypadku bardziej chodzi o walory smakowe. Oliwy smakowe, to u mnie zawsze z papryczką chilli, czosnkiem i ziołami mile widziane :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect