wtorek, 26 czerwca 2012

truskawkowe ciasto eton mess


Wspaniałe i bardzo puszyste, letnie ciasto z truskawkami, pieczone z dodatkiem pokruszonych bez. Przepis na truskawkowe ciasto eton mess pochodzi z magazynu "GoodFood" z znalazłam je u Pat.
 
175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
5 jajek
100 g mielonych migdałów
150 g cukru
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
400 g truskawek

Masło roztopić, gdy przestygnie wlać kremówkę, wymieszać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na gładką masę. Wlać masło z kremówką i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i cukier waniliowy. Masę wylać do foremki o wymiarach 20 x 30, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać pokruszonymi bezami. Piec w temperaturze 180° C przez około 60 minut.

26 komentarzy:

  1. Śliczne!
    Jeżeli z własną bezą to masz mnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa rozpusta dla zmysłów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciacho!:)kusisz

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pyszności w jednym cieście!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, prawdziwa rozpusta :)

      Usuń
  5. Ale pysznie wygląda! Wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie wspaniałe połaczenie smaków, że musi wybornie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, ciasto rzeczywiści jest świetne, pozdrawiam

      Usuń
  7. Słyszałam o deserze eton mess, a ciasto to dla mnie nowość, musiało być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, ciasto bardzo polecam, deser zresztą też :)

      Usuń
  8. ale bym takie teraz zjadla!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, częstuj się, proszę!

      Usuń
  9. eton mess jadłam tylko w postaci deseru, ale na takie ciacho też chętnie bym się skusiła:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, skuś się koniecznie :)

      Usuń
  10. smakowity bałagan truskawkowy, nigdy nie jadłam ani deseru ani ciasta! wygląda obłędnie przepysznie!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, polecam deser i ciacho, koniecznie w sezonie truskawkowym, pozdrawiam

      Usuń
  11. Przepiękne i zapewne przeeepyszne. WYgląda super !
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ciasto jest znakomite, sama przyjemność jedzenia :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję, wiem, że dla Ciebie to tortury :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect